Manufacturing an advanced synthetic graft for gingival tissue engineering
Manufacturing an advanced synthetic graft for gingival tissue engineering
- Tez No: 962592
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLAYDA DURU TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Diş Eti Çekilmesi, Jelatin – PEG Hidrojelleri, Yumusak Doku Mühendisliği
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Alhalees, R.L. (2025). Dişeti çekilmesini tedavi etmek için yumuşak doku mühendisliği tekniklerindeki son gelişmeler. Yüksek Lisans Tezi, Biruni Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul. Yumuşak doku mühendisliği, yara iyileşmesine katkıda bulunan ve otogreftler, allogreftler ve ksenograftlar gibi birincil yumuşak doku mühendisliği tekniklerine etkili bir alternatif olan bir hidrojel geliştirerek dişeti çekilmesini tedavi etmek için karmaşık çözümler bulmayı hedefleyen yeni yeniliklere sahip genişletilmiş bir araştırma alanıdır. Çalışma, mekanik özellikler ve bozunma oranı gibi fiziksel özellikleri artırmak için dişeti doku mühendisliğinde kullanılabilecek doğal ve sentetik polimerlerden bir greft oluşturmayı amaçlamaktadır. Bunu yapmak için, bu tezde ayrıntılı bozunma ve mekanik analizler yürütülmüştür. Şişme testi de yapılmış ve kimyasal analizi yapmak ve hidrojel kimyasının mekanik, bozunma ve şişme sonuçlarıyla ilişkisini araştırmak için Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR) alınmıştır. Polimerler olarak jelatin, dişeti içindeki kolajeni taklit etmek için seçilmiştir. Diş etinin mekanik dayanıklılığını artırmak için genipin ve glutaraldehit gibi farklı çapraz bağlayıcı ajanlar optimize edildi ve glutaraldehitin polietilen glikol (PEG) varlığında jelatini çapraz bağlamak için daha etkili olduğu bulundu. Ayrıca PEG'in basınç dayanıklılığını ve modülünü ve şişme/bozunma oranını da artırdığı bulundu. Doğal diş eti dokusunu simüle etmek ve esnek greftler elde etmek için Fibrin ile gelecekte araştırma yapılması gerekiyor.
Özet (Çeviri)
Alhalees, R.L. (2025). Recent advances in soft tissue engineering techniques for treating gingival recession. Master Thesis, Biruni University Graduate Education Institute, Istanbul. Soft tissue engineering is an expanded research field that has new innovations that aspire to find complex solutions to treat the gingival recession by innovating a hydrogel that contribute to wound healing and be an effective alternative to the primary soft tissue engineering techniques such as autografts, allografts, and xenografts. The study aims to create a graft from natural and synthetic polymers that may be employed in gingival tissue engineering to boost the physical properties such as mechanical properties and degradation rate. To do so, detailed degradation and mechanical analyses have been conducted in this thesis. Swelling test was also done and Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) has been taken to do the chemical analysis and investigate the relationship of hydrogel chemistry with mechanical, degradation and swelling results. As polymers, gelatin was chosen to mimic the collagen in gingiva. To increase the mechanical strength of gingiva\ different crosslinking agents including genipin and glutaraldehyde have been optimized and glutaraldehyde (GTA) have been found more efficient for crosslinking gelatin in the presence of polyethylene glycol (PEG). It was also found that PEG increased the compressive strength and modulus and swelling/degradation rate as well. Future research with Fibrin is needed to simulate natural gingival tissue and obtain flexible grafts. Keyword: Gingival Recession; Gelatin-PEG Hydrogel; Soft-Tissue Engineering.