Fenol, p-bromfenol ve p-nitrofenol moleküllerinin moleküler elektronik spektroskopi yöntemiyle incelenmesi
Investigation of phenol, p-bromphenol and p-nitrophenol molecules by the method of molecular electronic spectroscopy
- Tez No: 96265
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fenol, p-bromfenol, p-nitrofenol, elektronik spektroskopi ııı, Phenol, p-bromphenol, />-nitrophenol, electronic spectroscopy. IV
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FENOL, /j-BROMFENOL VE /7-NİTROFENOL MOLEKÜLLERİNİN MOLEKÜLER ELEKTRONİK SPEKTROSKOPİ YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ BekirÇAKIR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL 2000, 79 sayfa Jüri: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Prof. Dr. Mustafa YILMAZ Yrd. Doç. Dr. Ayhan ÖZMEN Bu çalışmada fenol, /?-bromfenol ve p-nitrofenol organik bileşiklerin farklı çözücüler ve değişik konsantrasyonlarda alınan mor ötesi-görünür bölge spektrumları incelendi. Bileşiklerin geçişlerinde etkin elektronik yapısı açıklığa kavuşturuldu. Genel olarak, çok atomlu moleküllerin elektronik spektrumları ayrıntılarıyla teorik olarak tartışıldı. Elektronik spektrumlar üzerine titreşim geçişi etkilerinin, genel yaklaşımlar altında nasıl olduğu üzerinde çalışıldı. Daha sonra organik bileşiklerin mor ötesi-görünür bölge spektrumlarındaki elektronik geçişleri ve bu geçişlere etki eden faktörler belirlendi. Beer-Lambert konsantrasyon bölgesi sınırları içinde kalmak koşuluyla fenol, /?-bromfenol ve /7-nitrofenol bileşiklerinin mor ötesi-görünür bölgedeki spektrumları alındı ve bunların değerlendirilmesi yapıldı. Alınan spektrumlar üzerinde çözücünün moleküllerin dalgaboyu piklerine olan etkileri araştırıldı ve yorumlandı. Çözücünün polarlığına göre dalgaboyunun kırmızıya kaydığı ve spektrum genliğinin çözücü konsantrasyonuyla doğru orantılı olarak değiştiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT McS. Thesis INVESTIGATION OF FENOL, /j-BROMFENOL AND p-NITROFENOL MOLECULES BY THE METHOT OF MOLECULAR ELECTRONİC SPECTROSCOPY Bekir ÇAKIR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics SupervisonProf. Dr. Hüseyin YÜKSEL 2000, 79 Pages Jury: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Prof. Dr. Musatafa YILMAZ Yrd. Doç. Dr. Ayhan ÖZMEN In this study, ultraviolet-visible range spectra of phenol, p-bromphenol and /?-nitrophenol samples in different solvents and solvent concentrations have been investigated and electronic structure which is effective on the transitions has been determined. Generally, the electronic spectra of multi atomic molecules were discussed theoretically in details. Regardless any reference, in general consideration would the effects of vibrational transitions were studied on the electronic spectra. Then the electronic transitions of above mentioned organic compounds in the range of ultraviolet and visible region and parameters that effects those transitions were studied in details. The spectra of phenol, /?-bromphenol and p-nitrophenol components in the ultraviolet and visible region have been golfer under the condition of Beer-Lambert concentration region and interpretation of the spectra made. The effect of solvent on the wavelength peak of molecules on the spectra have been investigated. It has been determined the wavelength was shifted toward to the red region due to the polarity of solvent and the amplitude of spectrum was changed proportional to the solvent concentration.