17-19 yüzyıl Burdur evlerinde açık ve yarı açık mekanların zaman içindeki gelişiminin araştırılması
Investigation of development of open and semi-open residences on 17-19 century Burdur-houses
  1. Tez No: 96266
  2. Yazar: SIDIKA İĞCİ ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA İNCESAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Burdur, geleneksel konut, açık ve yarı-açık mekanlar, Burdur, traditional house, open and semi-open residences
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi 17.-19. YÜZYIL BURDUR EVLERİNDE AÇIK VE YARI-AÇIK MEKANLARIN ZAMAN İÇİNDEKİ GELİŞİMİNİN ARAŞTIRILMASI SIDIKA İĞCİ ÇETİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mustafa İNCESAKAL 2000, 151 sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Mustafa İncesakal Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır Yrd. Doç. Dr. Emin Başar Bu çalışma ile Burdur ilindeki mevcut geleneksel konutlarda, açık ve yarı- açık mekan oluşumunda etkili olan faktörler belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, bu mekanların tarihi süreç içinde göstermiş olduğu değişim ve gelişim tespit edilmeye çalışılmıştır. Geleneksel konutta var olan açık ve yarı-açık mekanların konut içindeki büyüklüğü, yeri, yönü ve kullanım amacı gibi özellikleri belirlenmiş, elde edilen veriler doğrultusunda belirtilen mekanlardaki gelişim analiz edilmiştir. Bu kapsamda geleneksel konutlardaki açık ve yarı-açık mekan kullanımı de değişen kültürel değerler ve alışkanlıklar çerçevesinde değerlendirilmiştir. Toplumun ihtiyacına cevap verebilecek ve de toplumun manevi ve kültürel değerlerinden koparmayacak en iyi çözümün bulunması hedeflenmiştir. Konutu kullanan kişi için doğaya açılan kapı niteliğindeki açık ve yarı-açık mekanların geleneksel konuttaki yeri ve konumu belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF DEVELOPMENT OF OPEN AND SEMI-OPEN RESIDENCES ON 17.-19. CENTURY BURDUR HOUSES SIDIKA İ?Cİ ÇETİN Selçuk University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Architecture Adviser: Assist. Prof. Dr. Mustafa İNCESAKAL 2000, 151 Pages Jury: Assist. Prof. Dr. Mustafa İNCESAKAL Assist. Prof. Dr. İbrahim Bakır Assist. Prof. Dr. Emin Başar In this study factors affecting the open and semi-open residents of traditional houses in Burdur. Apart from this, change of the houses in the process of history and development was investigated. Characteristics of the open and semi-open houses such as size, place, direction and purpose of usage for the traditional houses were determined. In the direction of obtained data, development analysis in the houses were carried out. In the scope the usage of open and semi-open residences of traditional houses were investigated as well as considering cultural change and habits. It is aimed to find an optimal solution to meet people needs and not to break the people from cultural and moral values. The best place of open and semi-open residences for traditional houses which opens the person to the nature were tried to determine.