Dış ticaretin gelişiminde lojistik sektörünün rolü: Azerbaycan-Türkiye örneği
The role of the logistics sector in the development of foreign trade: The case of Azerbaijan–Turkey
  1. Tez No: 962653
  2. Yazar: HIJRIN MAMMADOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SARITAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Uluslararası Ticaret, Lojistik Sektörü, Ekonomik Gelişme, Türkiye, Azerbaycan, Foreign Trade, International Trade, Logistics Sector, Economic Development, Turkey, Azerbaijan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki dış ticaretin gelişiminde lojistik sektörünün rolünü, detaylı bir istatistiksel ve nitel analiz çerçevesinde ele almaktadır. Araştırma kapsamında, lojistik sektörünün iki ülke arasındaki ticaret üzerindeki etkileri çeşitli istatistiksel yöntemlerle ve onun yanında nitel bakış açıları incelenmiştir. Çalışmada, Azerbaycan ve Türkiye'nin dış ticaret hacmi, büyüme oranları ve bu süreçte lojistik performansının oynadığı kritik rol üzerine odaklanılmıştır. Kullanılan veriler, lojistik altyapısının kalitesi, lojistik hizmetlerin verimliliği ve dış ticaret hacmi arasındaki güçlü ilişkileri ortaya koymaktadır. Özellikle, lojistik sektöründeki gelişmelerin, ticaretin hızlanması, maliyetlerin azalması ve iki ülke arasındaki ekonomik bağların güçlenmesi üzerindeki olumlu etkileri, istatistiksel olarak kanıtlanmıştır. Araştırmada kullanılan regresyon analizi ve korelasyon çalışmaları, lojistik performansının dış ticaret hacmi üzerinde doğrudan ve dolaylı etkileri olduğunu göstermektedir. Bulgular, lojistik altyapısının modernizasyonunun ve sektörel iş birliğinin artırılmasının, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki dış ticaretin sürdürülebilir büyümesine önemli ölçüde katkı sağlayacağını ortaya koymaktadır. Ayrıca, lojistik sektörünün hem ticaretin etkinliğini artırmak hem de küresel pazarlara erişimi kolaylaştırmak adına stratejik bir araç olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bu bağlamda, iki ülkenin lojistik iş birliğinin derinleştirilmesi, bölgesel ticaretin ve ekonomik kalkınmanın hızlanmasına olanak tanıyacaktır.
Özet (Çeviri)
This study employs a thorough statistical and qualitative analysis to investigate the impact of the logistics industry on the growth of international commerce between Azerbaijan and Turkey. The research uses a variety of statistical techniques coupled with qualitative viewpoints to examine how the logistics industry affects commerce between the two nations. The focus is on the trade volume, growth rates, and the critical role of logistics performance in this process. The data used in the study reveals strong correlations between the quality of logistics infrastructure, the efficiency of logistics services, and foreign trade volume. Particularly, the positive effects of advancements in the logistics sector on accelerating trade, reducing costs, and strengthening economic ties between Azerbaijan and Turkey are statistically demonstrated. Regression analysis and correlation studies indicate that logistics performance has both direct and indirect impacts on trade volume. The findings suggest that modernizing logistics infrastructure and enhancing sectoral cooperation will significantly contribute to the sustainable growth of foreign trade between Azerbaijan and Turkey. Additionally, the logistics sector should be considered a strategic tool not only for increasing trade efficiency but also for facilitating access to global markets. In this context, deepening logistical cooperation between the two countries will pave the way for accelerated regional trade and economic development.