Kan donörlerinde ve kronik hemodiyaliz hastalarında HBsAg, anti-HBs, anti-HCV ve anti-HIV prevalansı
Prevalance of HBsAg, anti-HBs, anti-HCV ve anti-HIV in blood donors and chronic hemodialysis patients
  1. Tez No: 96270
  2. Yazar: MUSTAFA ONUR ALADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: HbsAg, Anti-HBs, Anti-HCV, Anti-HIV, Hemodialysis patients. iv
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KAN DONÖRLERİ VE KRONİK HEMODİYALİZ HASTALARININ HBsAg, Anti-HBs, ANTİ-HCV VE ANTİ-HTV PREVALANSI Mustafa Onur ALADAĞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yusuf DURAK 2000, 45 sayfa. Jüri: Prof. Dr. Yusuf DURAK Prof. Dr. Mehmet ATEŞ Doç. Dr. Süleyman TÜRK Bu çalışmada, Konya Numune Hastanesi (K.N.H.) Kan Merkezine, kan vermeye gelen 3763 kan donöründen ve Kronik Böbrek Yetmezliği (KBY) nedeniyle Haziran-1997, Aralık-1998 tarihleri arasında K.N.H. Hemodiyaliz Ünitesinde değişik zamanlarda tedaviye başlayan 145 hastadan (75 erkek, 70 kadın yaş ortalaması; 15- 75), tedaviye başlamadan önce ve her ay rutin olarak alınan toplam 835 kan örneği hepatit B yüzey antijen (HBsAg), hepatit B yüzey antikor (Anti-HBs), hepatit C antikor (Anti-HCV) ve human immunodeficiency virus antikor (Anti-HTV) yönünden ELISA (Enzyme Linked Immünosorbat Assay) yöntemi ile incelenmiştir. Kan donörlerinden 188 kişide (%4.9) HBsAg (+), 63 kişide (%1.6) Anti-HCV (+) bulunurken Anti-HTV(+)'liğine rastlanmamıştır. 145 hemodiyaliz hastasında tedaviye başlamadan önce HBsAg (+)'liği 16 hastada (%11.0), Anti-HBs (+)'liği 67 hastada (%46.2), Anti-HCV (+)'liği 12 hastada (%8.2) olarak bulunurken Anti-HTV (+)'liğine rastlanmamıştır. Aylık olarak yapılan incelemelerde ise HBsAg (+)'liği %14.3, Anti-HBs (+)'liği %42.9, Anti-HCV (+)'liği %12.0 ve Anti-HTV (+)'Hği %0 olarak bulunmuştur. Hemodiyaliz öncesi belirlenen HBsAg ve Anti-HCV (+)'lik oranının artış gösterdiği, Anti-HBs (+)'lik oranının ise azaldığı görülmüş ve sonuçlar kronik hemodiyaliz hastalarının önemli bir risk grubu olduğunu göstermiştir. ANAHTAR KELİMELER HBsAg, Anti-HBs, Anti-HCV, Anti-HTV, Hemodiyaliz hastalan. iii
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Arts Thesis PREVALANCE OF HBsAg, ANTİ-HBs, ANTİ-HCV AND ANTİ-HIV IN BLOOD DONORS AND CHRONIC HEMODIALYSIS PATIENTS Mustafa Onur ALADA? Selçuk University Gradute School of Naturel and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Yusuf DURAK 2000, page:45 Jury: Prof. Dr. Yusuf DURAK Prof. Dr. Mehmet ATEŞ Doç. Dr. Süleyman TÜRK In this study, 835 blood samples, taken before the treatment and every month, from 145 hemodialysis patients ( 75 males, 70 females; between the ages: 15-75) between Jun-1997- December- 1998 and 3763 blood donors coming to grant blood to Konya Numune Hospital Blood Center, have been studied in terms of hepatitis B surface antigen (HBsAg), hepatitis B surface antibodies (Anti-HBs), hepatitis C antibodies (Anti-HCV) and human immunodeficiency virus antibodies (Anti-HIV) byELISA. While in the 188 donors (4,9%) HbsAg (+), 63 donors (1,6%) Anti-HCV (+) is found no Anti-HIV has been encountered. While, prior to treatment, HBsAg positivity is found in 16 patients (11,0%), Anti-HBs positivity is found in 67 patients (46,2%) Anti-HCV positivity is found in 12 patients (8,2%), Anti-HIV positivity hasn't been met. In monthly studies, HBsAg positivity 14,3%, Anti-HBs positivity 42,9%, Anti- HCV positivity 12,0% and Anti-HIV positivity 0% has been found. It has been found out that the percentage of HBsAg and Anti-HCV (+) increased while Anti-HBs (+) percentage reduced. Thus, the result have revealed that hemodialysis patients is a significant risk group.