Zihinsel engelli çocukların diyet kalitesi ile ebeveynlerinin beslenme bilgi düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluaiton of the relationship between the diet quality of children with intellectual disabilities and their parents nutritional knowledge
- Tez No: 962780
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAFA HEYBET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme Bilgi Düzeyi, Diyet Kalitesi, KIDMED, Zihinsel Engelli Çocuklar, Children With Intellectual Disabilities, Diet Quality, KIDMED, Nutrition Knowledge Level
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Zihinsel engel, bireyin zihinsel işlevlerinde ve uyumsal davranışlarında belirgin sınırlılıkların bulunduğu bir durumdur. Zihinsel engelli çocukların beslenme alışkanlıkları büyük ölçüde ebeveynlerinin bilgi düzeyi ve tutumlarından etkilenmektedir. Bu çalışmada, zihinsel engelli çocukların diyet kalitesi ile ebeveynlerinin beslenme bilgi düzeyi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, İstanbul Gaziosmanpaşa Belediyesi Engelsiz Yaşam ve Dayanışma Merkezi'ne devam eden 5-13 yaş aralığındaki zihinsel engelli çocukların ebeveynlerinden toplam 100 kişinin gönüllü katılımıyla, Ekim 2024-Mart 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Veriler, yüz yüze anket uygulamaları ile toplanmış; kişisel bilgi formu, Akdeniz Diyeti Kalitesi İndeksi (KIDMED) ve Beslenme Bilgi Ölçeği (BBÖ) kullanılmıştır. Araştırmada ebeveynlerin beslenme bilgi düzeyi ile çocukların diyet kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p0.05). Bu çalışmanın sonuçları, zihinsel engelli çocukların beslenme durumlarının iyileştirilmesinde ebeveynlerin bilgi düzeyinin önemli bir değişken olduğunu ortaya koymaktadır. Bu konuda literatüre katkı sağlayacak daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Intellectual disability is a condition characterized by significant limitations in intellectual functioning and adaptive behavior. The eating habits of children with intellectual disabilities are largely influenced by the knowledge level and attitudes of their parents. This study aimed to evaluate the relationship between the diet quality of children with intellectual disabilities and the nutritional knowledge levels of their parents. The study was conducted between October 2024 and March 2025 with the voluntary participation of 100 parents of children aged 5 to 13 with intellectual disabilities who were attending the Gaziosmanpaşa Municipality Center for Accessible Life and Solidarity in Istanbul. Data were collected through face-to-face questionnaires using a personal information form, the Mediterranean Diet Quality Index (KIDMED), and the Nutrition Knowledge Scale (NKS). A statistically significant difference has been determined between parents' nutritional knowledge levels and children's diet quality in the study (p0.05). The results of this study indicate that parental knowledge level is an important factor in improving the nutritional status of children with intellectual disabilities.Further scientific research is needed to contribute to the literature on this subject.