Application of solar load ratio method for Turkey
- Tez No: 9628
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PULTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Solar space heating, Solar load Ratio Method, Solar Heating Fraction, Water wall, Turkey. I
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Güneş Yük Oranı Metodunun Türkiye'ye Uygulanması Yapı Bilimleri Yüksek Lisans Tezi Majdi Zuhair MAJJAD Tez Yöneticileri : Prof Dr. M. PULTAR Prof. Dr. E. TAŞDEM İRO?LU Güneş Yük Oranı (Solar Load Ratio, SLR) Metodu SI birimleri ile güneşle pasif olarak ısıtılan yapıların güneşle ısıtma oranını (Solar heating fraction, SHF) hesaplamakta kul lanılır. Pasif sistemlerin Antalya, Ankara ve Kars olmak üzere üç değişik iklim bölgesinde yer aldığı varsayılmıştır. Pasif sistemlere uygulanması için değişik ısı yüklerine sahip iki prototip yapı göz önüne alınmıştır. Bu çalışmada pasif sistem olarak gece yalıtımlı ve gece yalıtımsız sulu duvar (water wall) ve Trombe Duvarı kullanılmıştır. Daha sonra bu sistemler için aylık güneşle ısıtma (SHF) ve ek enerji (auxiliary energy) hesaplanmıştır. Ayrıca toplaç duvar alanı ve yıllık güneşle ısıtma oranı arasında birçok korelasyon da geliştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda hem sulu duvarın hem de Trombe duvarının ilk iki bölgede (Antalya ve Ankara) daha sert iklim şartlarına sahip olan Kars'tan daha iyi çalıştığı gözlenmiştir. Anahtar Sözcülükler : Edilgen Isınma, Güneş Yük Oranı Metodu, Güneşle ısıtma oranını, Suyu Duvar, Trombe Duvarı, Türkiye, II Bilim Dalı Sayısal Kodu: 601.02.02
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Application of Solar Load Ratio Method for Turkey A Master Thesis in Building Science Majdi Zuhair MAJJAD Under the supervisions of Prof. Dr. M. PULTAR and Prof. Dr. E. TASDEMîROÖLU Solar Load Ratio Method with SI units is used to calcu late solar heating fraction of passive solar structures. Passive systems are assumed to be located at three diff erent climatic locations. These are Antalya, Ankara and Kars. Two prototype buildings with different heating loads are con sidered for the application of passive systems. Water wall and Trombe wall systems with and without night insulation are the main passive systems used in this study. Monthly solar heating fraction and auxiliary energy are then calculated far these passive systems. Several correlations between collector wall area and annual solar heating fraction are also developed. It is seen that both water wall and trombe wall systems may operate better in the first two regions (Antalya and Ankara) than in the wildest region Kars.