Mercimek atığı ve inek gübresi karışımı ile yapılacak olan vermikompostun tarımsal değerinin belirlenmesi
Determination of agricultural value of vermicompost to be made with a mixture of lentil waste and cow manure
- Tez No: 962818
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ADİLOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mercimek, Atık, Vermikompost, Organik Gübre, Solucan, Lentil, Waste, Vermicompost, Organic Fertilizer, Earthworm
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bitki Besleme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmada, mercimek atığı (MA) ve inek dışkısı (İG) atıkları belirli oranda karıştırılarak Eisenia fetida cinsi toprak solucanları yardımıyla laboratuvar koşullarında vermikompost üretimi yapılmıştır. Deneme 7 farklı dozda (İG12,5MA87,5; İG25MA75; İG50MA50; İG75MA25; İG87,5MA12,5; İG100MA0; İG0MA100) ve her bir uygulama için de 100'er adet Eisenia fetida cinsi toprak solucanları kullanılarak 4 tekerrürlü olarak yapılmıştır. Deneme sonunda elde edilen vermikompost gübrelerinde; pH, EC, toplam organik madde, organik C, toplam hümik+fulvik asit, C:N oranı, toplam N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn, Cu, B ve Mo analizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ortalama pH ve EC değerleri 7,45-8,25 ve 356,70-783,70 µS/cm arasında bulunmuştur. Toplam organik madde miktarı en yüksek İG87,5MA12,5 uygulamasında (%68,15), en düşük değer ise İG12,5MA87,5 uygulamasında (%64,49) tespit edilmiştir. En düşük C:N oranı %11,36 ile İG50MA50, en yüksek C:N oranı İG75MA25 uygulamasında bulunmuştur. En yüksek toplam N miktarı %1,06 ile İG50MA50 uygulamasında ve en düşük toplam N ise % İG75MA25 uygulamasında %0,57 olarak bulunmuştur. En yüksek toplam P miktarı %1,33 ile İG100MA0 uygulamasında, en düşük toplam P ise %0,35 değeri ile İG0MA100 uygulamasında tespit edilmiştir. En yüksek toplam K değeri %2,60 ile İG25MA75 ve en düşük toplam K ise %1,94 ile İG87,5MA12,5 uygulamasında ölçülmüştür. Ortalama toplam Fe, Cu, Mn, Zn ve B değerleri sırasıyla 3593 mg kg-1; 17,86 mg kg-1, 256,53 mg kg-1, 147,76 mg kg-1 ve 30,07 mg kg-1 olarak tespit edilmiştir. Toplam hümik+fulvik asit ve Mo miktarı dışındaki tüm değerler istatistiksel olarak %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. En yüksek toplam P miktarı, tıpkı toplam Mg, Na, Mn, Zn ve hümik+fulvik asit parametrelerinde olduğu gibi İG100MA0 uygulamasında belirlenmiştir. Elde edilen tüm sonuçlar incelendiğinde, mercimek samanı atıklarının vermikompost üretiminde iyi bir alternatif solucan yemi olarak kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, lentil waste (MA) and cow dung (İG) wastes were mixed in certain proportions and vermicompost was produced under laboratory conditions with the help of earthworms of the genus Eisenia fetida. The experiment was carried out in 7 different doses (IG12,5MA87,5; IG25MA75; IG50MA50; IG75MA25; IG87,5MA12,5; IG100MA0; IG0MA100) and 4 replications using 100 earthworms of Eisenia fetida for each treatment. The vermicompost fertilizers obtained at the end of the experiment were analyzed for pH, EC, total organic matter, organic C, total humic+fulvic acid, C:N ratio, total N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn, Cu, B and Mo. According to the results, the average pH and EC values were found between 7,45-8,25 and 356,70-783,70 µS/cm. The highest total organic matter content was found in IG87.5MA12.5 treatment (68.15%) and the lowest value was found in IG12.5MA87,5 treatment (64,49%). The lowest C:N ratio was found in IG50MA50 with 11,36% and the highest C:N ratio was found in IG75MA25 treatment. The highest total N content was found in IG50MA50 treatment with 1,06% and the lowest total N content was found in IG75MA25 treatment with 0,57%. The highest total P was found in IG100MA0 treatment with 1,33% and the lowest total P was found in IG0MA100 treatment with 0,35%. The highest total K value was measured in IG25MA75 with 2,60% and the lowest total K value was measured in IG87,5MA12,5 treatment with 1.94%. The average total Fe, Cu, Mn, Zn and B values were 3593 mg kg-1, 17,86 mg kg-1, 256,53 mg kg-1, 147,76 mg kg-1 and 30,07 mg kg-1, respectively. All values except total humic+fulvic acid and Mo were statistically significant at 1% level. The highest total P content was determined in the IG100MA0 treatment, as were the total Mg, Na, Mn, Zn and humic+fulvic acid parameters. When all the results obtained were analyzed, it was concluded that lentil straw wastes can be used as a good alternative worm feed in vermicompost production.