Akut böbrek yetmezliği oluşturulan sıçanlarda Nateglinid'in koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of Nateglinide in rats with acute kidney injury
  1. Tez No: 962828
  2. Yazar: SENANUR ILIKÇA
  3. Danışmanlar: PROF. SUAT TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, Nateglinid, İskemi/reperfüzyon, İnflamasyon, oksidatif hasar, Kidney, Nateglinide, Ischemia/reperfusion, Inflammation, Oxidative damage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Nateglinid (Nat), insülin salınımını artırarak tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan, meglitinid sınıfına ait bir oral antidiyabetiktir. Son yıllarda Nat'ın sadece diyabet tedavisi değil, aynı zamanda oksidatif stres ve inflamatuar süreçler üzerinde de koruyucu etkilere sahip olabileceği öne sürülmüştür. Oksidatif stres parametrelerindeki dengesizlik ve artan inflamasyon, akut böbrek yetmezliği (ABY) gelişimine katkıda bulunur. İskemi/reperfüzyon (İ/R) ile indüklenen ABY, sıklıkla ani gelişen böbrek fonksiyon bozukluğu ile karakterizedir. Bu süreçte oluşan hücresel hasar ve inflamatuar yanıtlar böbrek dokusunda ciddi hasarlara yol açabilir. Bu tez çalışması, sıçanlarda oluşturulan deneysel ABY modelinde Nat'ın böbrek dokusu üzerindeki koruyucu etkilerini ve olası mekanizmalarını araştırmayı amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Çalışmada 40 adet erkek Sprague-Dawley sıçan kullanıldı. Sıçanlar Kontrol, İ/R, İ/R+Nat 50 mg/kg ve İ/R+Nat 100 mg/kg olmak üzere dört gruba ayrıldı (n=10). İskemi gruplarında bilateral böbrek arterleri 45 dakika süreyle klemp ile bağlanarak iskemi oluşturuldu ve ardından 24 saat reperfüzyon uygulandı. Nat uygulaması iskemiden 1 saat önce oral gavaj yolu ile uygulandı. Böbrek dokularında SOD, CAT enzim aktiviteleri ve GSH, MDA seviyeleri ile histopatolojik analizler; kan örneklerinde BUN, kreatinin, TNF-α ve IL-1β düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Bulgular: Nat uygulanan gruplarda SOD, CAT enzim aktivitelerinin ve GSH düzeylerinin arttığı; MDA, TNF-α, IL-1β, BUN ve kreatinin düzeylerinin anlamlı şekilde azaldığı gözlenmiştir. Histopatolojik değerlendirmelerde ise Nat'ın doku hasarını belirgin şekilde azalttığı saptanmıştır. Sonuç: Elde edilen veriler, Nat'ın böbrek İ/R hasarında oksidatif stres ve inflamasyonu azaltarak koruyucu etki gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Nateglinide (Nat), an oral antidiabetic agent of the meglitinide class, has shown potential protective effects beyond glycemic control, particularly against oxidative stress and inflammation. Oxidative stress imbalance and elevated inflammation contribute to the pathogenesis of acute kidney injury (AKI). AKI induced by ischemia/reperfusion (I/R) is characterized by abrupt kidney dysfunction due to cellular damage and inflammatory responses. This thesis aimed to evaluate the protective effects and mechanisms of Nat in an experimental I/R-induced AKI model in rats. Materials and Methods: Forty male Sprague-Dawley rats were divided into four groups (n=10 each): Control, I/R, I/R+Nat (50 mg/kg), and I/R+Nat (100 mg/kg). Bilateral renal arteries were clamped for 45 minutes to induce ischemia, followed by 24 hours of reperfusion. Nat was administered orally 1 hour before ischemia. Kidney tissue levels of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione (GSH), and malondialdehyde (MDA) were measured, along with histopathological assessments. Serum levels of BUN, creatinine, TNF-α, and IL-1β were measured by ELISA. Results: Nat treatment significantly increased renal SOD, CAT, and GSH levels, while reducing MDA, TNF-α, IL-1β, BUN, and creatinine levels. Histopathological analysis showed reduced tissue injury in Nat-treated groups. Conclusion: Nat exhibits significant protective effects against renal I/R injury by reducing oxidative stress and inflammation.