KOAH tanılı hastalarda hastalık algısı ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between illness perception and anger expression styles in patients diagnosed with COPD
  1. Tez No: 962831
  2. Yazar: BERAT CİNGÖZCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, hastalık algısı, öfke, öfke ifade tarzı, hemşirelik, COPD, illness perception, anger, anger expression style, nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu Araştırmanın amacı Kronik Obstriktüf Akciğer Hastalığı (KOAH) tanılı hastalarda hastalık algısı ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkinin incelenmektir. Yöntem: Araştırma kesitsel, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir niteliktedir. Araştırma, 10 Ekim 2023 - 11 Temmuz 2025 tarihleri arasında Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı iki kamu hastanesinde gerçekleştirilmiş, veriler yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Araştırma grubunu, bu tarihler arasında göğüs hastalıkları poliklinikleri, göğüs hastalıkları klinikleri ve genel yoğun bakım servisleri'ne başvuran veya yatan, KOAH tanısı almış 101 birey oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Katılımcı Bilgi Formu, Hastalık Algısı Ölçeği (HAÖ) ve Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzları Ölçeği (SÖÖİTÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.00 programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikler ve spearman korelasyon testi uygulanmıştır. Bulgular: HAÖ belirtiler alt ölçeği ile SÖÖİTÖ toplam puan ortalamaları arasında negatif ve çok zayıf düzeyde anlamlı (r=-0.25, p=0.01), Sürekli Öfke Alt Ölçeği ile negatif ve çok zayıf düzeyde anlamlı (r= -0,19, p=0,04) Öfke İfade Tarzı Alt Ölçeği ile negatif ve çok zayıf düzeyde anlamlı (r=-0,28, p=0,004) ilişki saptandı. Ayrıca, hastalık nedenlerine dair algılar ile sürekli öfke arasında pozitif yönde çok zayıf bir ilişki belirlenmiştir (r=0.22, p=0,02). Sonuç: KOAH hastalarının hastalık algısı ile öfke ifade tarzları arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu nedenle, psikiyatri hastalarının hem fiziksel hem de psikolojik yönlerden bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesi ve öfke yönetimine yönelik psikososyal destek programlarının planlanarak uygulanmasının önemli olduğu önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the relationship between illness perception and anger expression styles in patients diagnosed with Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). Material and Method: This research was conducted to examine the relationship between illness perception and anger expression styles in individuals diagnosed with COPD. The study has a cross-sectional, descriptive, and correlational design. It was carried out between October 10, 2023, and July 11, 2025, in two public hospitals affiliated with the Diyarbakır Provincial Health Directorate. Data were collected through face-to-face interviews. The study group consisted of 101 individuals who applied to or were hospitalized in pulmonology outpatient clinics, pulmonology clinics, or general ıntensive care units and were diagnosed with COPD during the specified dates. The data collection tools included the Participant Information Form, the Illness Perception Questionnaire (IPQ), and the Trait Anger and Anger Expression Scale (TAAES). Data were analyzed using SPSS version 25.00, employing descriptive statistics and the Spearman correlation test. Results: A negative and very weak significant correlation was found between the symptom subscale of the IPQ (Illness Perception Questionnaire) and the total score of the STAXI (State-Trait Anger Expression Inventory) (r = -0.25, p = 0.01), between the Trait Anger Subscale and the total score (r = -0.19, p = 0.04), and between the Anger Expression Style Subscale and the total score (r = -0.28, p = 0.004). In addition, a positive and very weak correlation was identified between perceptions regarding the causes of the illness and trait anger (r = 0.22, p = 0.02). Conclusion: It has been observed that there is a significant relationship between the disease perception and anger expression styles of COPD patients. Therefore, it is recommended that psychiatric patients should be evaluated with a holistic approach in terms of both physical and psychological aspects and that psychosocial support programs for anger management should be planned and implemented.