1960 – 1970 yılları arasında Trabzon
The city of Trabzon from 1960 to 1970
  1. Tez No: 962854
  2. Yazar: BÜNYAMİN KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMED GÖKHAN POLATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Trabzon, ekonomi, sosyal ve kültürel hayat, ulaştırma ve altyapı, Trabzon, economy, social and cultural life, transportation and infrastructure
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Trabzon'un adı ilk kez M.Ö. 4. yüzyılda“Trapezous”olarak geçmiştir. Tarih boyunca stratejik konumu nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yerleşim izleri M.Ö. 7000'lere kadar uzanır. Bölgede sırasıyla Elizonlular, Persler, Pontus Krallığı, Roma ve Bizans gibi devletler hüküm sürmüştür. 1204'te kurulan Trabzon Rum İmparatorluğu, 1461'de Osmanlılar tarafından sona erdirilmiştir. I. Dünya Savaşı'nda kısa süreli Rus işgaline uğrayan şehir, 1918'de yeniden Türk topraklarına katılmıştır. Cumhuriyet döneminde Atatürk Trabzon'u üç kez ziyaret etmiş, eğitim ve kültürel alanda önemli adımlar atılmıştır. II. Dünya Savaşı'nda ekonomik sıkıntılar yaşanmış, 1946 sonrası çok partili döneme geçilmiş ve 1950 seçimlerini Demokrat Parti kazanmıştır. 1960 darbesiyle başlayan yeni dönemde ise Trabzon'da 1960-1970 yılları arasında siyasal, yönetsel ve sosyo-ekonomik alanlarda önemli değişimler yaşamıştır. Bu dönemde hem merkezi yönetimin politikaları hem de yerel yönetimlerin uygulamalarıyla şehir yeniden şekillenmiştir. Ekonomik olarak sanayi, ticaret ve altyapıya dair yatırımlar artarken; liman, yol ve enerji gibi alanlarda projeler uygulanmıştır. Eğitimde ise yeni okullar açılmış, mesleki ve öğretmen yetiştirme kurumları güçlendirilerek gençlerin eğitime erişimi artırılmıştır. Kültürel ve toplumsal yaşam da hareketlenmiş; halk evleri, spor ve sosyal etkinliklerle şehirde sosyal canlılık sağlanmıştır. Sağlık alanında yeni hastaneler açılmış, mevcut kurumlar modernize edilerek hizmet kapasitesi yükseltilmiştir. Tarım ve balıkçılık desteklenmiş, kırsal kalkınma hedeflenmiştir. Ulaşım projeleriyle şehir içi ve şehirlerarası bağlantılar geliştirilmiştir. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen Trabzon'da dönem dönem ekonomik zorluklar, konut yetersizliği ve ulaşım problemleri yaşanmış; bu sorunlara karşı yerel ve merkezi yönetim çeşitli çözümler üretmeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
The name of Trabzon was first recorded in the 4th century BC as Trapezous. Due to its strategic location, the city has hosted numerous civilizations throughout history. Archaeological evidence suggests that settlement in the area dates back to around 7000 BC. Over time, the region came under the rule of various powers including the Elizons, Persians, the Kingdom of Pontus, Romans, and Byzantines. In 1204, the Empire of Trebizond was established and lasted until 1461 when it was conquered by the Ottoman Empire. During World War I, Trabzon experienced a brief period of Russian occupation but was returned to Turkish control in 1918. In the Republican era, Mustafa Kemal Atatürk visited Trabzon three times, encouraging progress in education and culture. The city faced economic challenges during World War II. Following the transition to a multi-party system in 1946, the Democrat Party won the 1950 elections, marking a new phase in local and national politics. The 1960 military coup ushered in another period of change for Trabzon. Between 1960 and 1970, the city underwent significant transformations in political, administrative, and socioeconomic spheres. Influenced by both central government policies and local administrative efforts, Trabzon began to take on a new form. Economically, investments increased in sectors such as industry, trade, and infrastructure, with projects implemented in port development, roads, and energy. In the field of education, new schools were opened, and vocational and teacher training institutions were strengthened, improving access to education for the youth. Cultural and social life became more dynamic through community centers, sports activities, and social events. Health services also saw improvement with the opening of new hospitals and the modernization of existing facilities, thereby increasing service capacity. Agriculture and fishing were supported, aiming to enhance rural development. Transportation projects helped improve both intra-city and intercity connectivity. Despite all these advancements, Trabzon still faced periodic economic difficulties, housing shortages, and transportation issues. In response, both local and central governments sought various solutions to address these challenges.