Sosyal bütünleşme açısından Alevilik: (Adıyaman örneği)
Alevism in terms of social integration: (Adıyaman example)
- Tez No: 962858
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR KOCADAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Alevilik, Adıyaman Aleviliği, sosyal bütünleşme, Adıyaman Alevism, Alevism, social integration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Alevilik Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alevilik-Bektaşilik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Araştırma, Adıyaman'da Aleviliğin sosyolojik açıdan incelenmesini hedeflemektedir. Adıyaman Aleviliği hem ülke hem de Güneydoğu Anadolu Bölgesi açısından önemli bir yer tutmakta olup, çalışma, bölgedeki toplumsal hayatta Aleviliğin rolünü ve sosyal bütünleşme olgusunu ele almaktadır. Adıyaman'da Aleviliği yaşayan insanların inançları ve ibadet alışkanlıkları incelenmiş, Aleviliğin bölgenin sosyal yapısındaki etkisi vurgulanmıştır. Adıyaman bağlamında mevcut bir toplumsal olgu olarak sosyal bütünleşme, kapsamlı bir biçimde analiz edilmiştir. Ayrıca, sekülerleşen aynı zamanda bireyselleşen bireylerin Alevilikle olan bağlarına ve inançlarına ne derece sadık kaldıkları araştırılmıştır. Adıyaman Aleviliği, dışarıdan geleneksel kapalı bir yapıyı andırsa da gerçekte sosyal yaşamda nasıl şekillendiği ve toplumsal yapısının bilimsel bir bakış açısıyla belirtilmiştir. Araştırma, sosyolojik açıdan önemli bulgular sunarak, toplumsal alandaki verileri ortaya koymaktadır. Araştırmanın amacı, bölge ve ülke açısından büyük öneme sahip olan konuyu bilimsel bir temele dayandırarak sağlam bir şekilde açıklamaktır. Bu süreçte, toplumsal yapıyı tehdit etmeyen, aksine toplumun işleyişini pekiştiren bir dayanışma duygusu ve anlam dünyası etrafında birleşme sağlanır. Toplumlar, genellikle tarihsel ve kültürel olarak baskın yapılar etrafında bir bütünleşme süreci yaşar. Sosyal bütünleşme, bireylerin toplumsal düzeni kabul etmeleri, toplumun değerlerine uyum göstermeleri ve toplum düzenini bozmayan bir tutum benimsemeleri anlamına gelir. Araştırma, nitel yöntemler kullanarak, mülakatlar ve dokümantasyon tekniğiyle yürütülmüştür. Araştırma bulguları, Adıyaman'daki yaşanan Aleviliğin ve sosyal bütünleşmenin güçlü olduğunu, Alevi kimliğinin toplumsal uyum üzerinde belirleyici bir etkisi bulunduğunu ortaya koymaktadır. İnsan farklılıkları, toplumu tehdit eden unsurlar olarak değil, Zenginlik kaynağı olarak farklı bir biçimde değerlendirilmektedir. Adıyaman toplumunun olumlu rolü sayesinde, farklılıklarla (Alevi-Sünni) birlikte yaşama anlayışı güç kazanmış ve uygulanması daha da kolaylaşmıştır. Başka alt kimliklerin sosyal çatışma yaratabilecek faktörler olarak görülse de toplum olumsuzlukları törpüleyerek sosyal bütünleşmeyi sağlamakta devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine Alevism in Adıyaman from a sociological perspective. Adıyaman Alevism holds a significant place in both the country and the Southeastern Anatolia Region, and the study examines the role of Alevism in social life and the phenomenon of social integration in the region. The beliefs and religious practices of the people of Adıyaman who practice Alevism are examined, emphasizing the influence of Alevism on the social structure of the region. Social integration, as a social phenomenon present in the context of Adıyaman, is comprehensively analyzed. Furthermore, the extent to which individuals, who are becoming both secular and individualized, remain faithful to their ties to Alevism and their beliefs is investigated. While Adıyaman Alevism may externally resemble a traditional, closed structure, its actual social structure and its social structure are scientifically explored. The research presents sociologically significant findings and reveals data from the social sphere. The aim of the research is to provide a solid, scientifically sound explanation of this issue, which is of great regional and national importance. This process fosters a sense of solidarity and a world of meaning that does not threaten social structure but rather reinforces its functioning. Societies often undergo a process of integration around historically and culturally dominant structures. Social integration means that individuals accept the social order, adapt to societal values, and adopt an attitude that does not disrupt social order. The research was conducted using qualitative methods, interviews, and documentation. The research findings reveal the strength of Alevism and social integration in Adıyaman, and that the Alevi identity has a decisive impact on social harmony. Human differences are viewed differently, not as threats to society, but as sources of enrichment. Thanks to the positive role of Adıyaman society, the concept of coexistence with differences (Alevi-Sunni) has gained strength and become easier to implement. While other sub-identities are seen as factors that can create social conflict, society continues to achieve social integration by mitigating these negative aspects.