Uzay yarışında stratejik liderlik: Sinema sanatının propaganda olarak kullanımı üzerine bir araştırma
Strategic leadership perception in the space race: A research on the use of cinema as propaganda
  1. Tez No: 962866
  2. Yazar: ORHUN YALÇINDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Liderlik, Uzay Yarışı, Propaganda, Sinema, Liderlik Algısı, Strategic Leadership, Space Race, Propaganda, Cinema, Leadership Perception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Liderlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Liderlik, bireylerin toplumsal, siyasal ve kültürel yapılarda yön belirleme ve etkide bulunma becerisiyle şekillenen çok boyutlu bir olgudur. Bu olgu, yalnızca örgütsel yapıların işleyişinde değil, aynı zamanda küresel güç dengelerinin inşasında da belirleyici bir rol oynamaktadır. Stratejik liderlik ise, özellikle kriz dönemlerinde ya da uluslararası rekabet ortamlarında liderlerin uzun vadeli vizyonlar oluşturma, değişimi yönetme ve toplumsal algıyı yönlendirme becerileriyle ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda propaganda, stratejik liderliğin kitlesel etki aracı olarak öne çıkan bir boyutunu oluşturmaktadır. Özellikle sinema sanatı, görsel anlatım gücü ve yaygın erişilebilirliği sayesinde, liderlik algısının şekillendirilmesinde etkili bir propaganda aracı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, uzay yarışının politik, ideolojik ve kültürel bağlamı içerisinde stratejik liderlik olgusunun sinema sanatı aracılığıyla nasıl temsil edildiği ve propaganda aracı olarak nasıl işlevselleştirildiği incelenmiştir. Çalışma kapsamında, özellikle ABD, SSCB/Rusya, Çin ve Avrupa yapımı uzay temalı filmler analiz edilerek, bu filmlerin liderlik algısını nasıl inşa ettiği ve kitlesel psikolojiyi nasıl etkilediği değerlendirilmiştir. Aynı zamanda, sinemanın ideolojik yönlendirme gücüyle stratejik hedefler arasındaki ilişki çözümlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada nitel veri analiz yöntemleri kullanılmış, belirlenen filmler içerik analizi tekniğiyle değerlendirilmiş ve liderlik temsilleri tarihsel, kültürel ve ideolojik bağlamları içinde ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, sinema sanatının uzay yarışı bağlamında stratejik liderlik ve propaganda aracı olarak oynadığı rolü ortaya koymak ve bu yolla liderlik olgusunun kitleler üzerindeki etkisini daha geniş bir çerçevede değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
Leadership is a multidimensional phenomenon shaped by individuals' ability to set direction and exert influence across social, political, and cultural structures. Beyond its function in organizational settings, leadership plays a decisive role in shaping global power dynamics. Strategic leadership, in particular, comes to the forefront during periods of crisis or international competition through its emphasis on long-term vision, change management, and the ability to shape public perception. In this context, propaganda constitutes a vital component of strategic leadership as a mass influence mechanism. Cinema, with its powerful visual narrative and broad accessibility, emerges as an effective propaganda tool for shaping perceptions of leadership. This study examines how the concept of strategic leadership is represented through cinema in the political, ideological, and cultural context of the space race, and how cinema functions as a tool of propaganda. The research analyzes space-themed films produced by the United States, the USSR/Russia, China, and Europe, focusing on how these films construct leadership perceptions and influence public psychology. The study also explores the relationship between the ideological function of cinema and strategic objectives. Qualitative research methods were employed in the study. Selected films were analyzed using content analysis, and representations of leadership were interpreted within their historical, cultural, and ideological contexts. The aim of this research is to reveal the role of cinema as a propaganda tool for strategic leadership in the context of the space race and to evaluate the broader effects of leadership imagery on mass perception.