Hekimlerde işe bağlı duygusal tükenmişlik, intihar olasılığı ve bilinçli farkındalık ilişkisi
Relationship between work-related emotional exhaustion, suicide probability and mindfulness in physicians
- Tez No: 962885
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDEH FARAJİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Hekim, Tükenmişlik, İntihar olasılığı, Bilinçli farkındalık, İntihar girişimi, Tamamlanmış intihar, Physician, Burnout, Suicide probability, Mindfulness, Suicide attempt, Completed suicide
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Tükenmişlik sendromu, özellikle yüksek stresli ve yoğun mesai gerektiren mesleklerde çalışan bireylerde sıklıkla görülen bir psikolojik sorundur. Hekimlerin %40'ının işlerini, eğitimlerini, çalışmalarını ve sosyal yaşamlarını etkileyen bir tükenmişlik yaşadığı ve buna bağlı olarak intihar oranlarının yüksek olduğu belirtilmektedir. Bilinçli farkındalık sahibi olmanın, sağlık profesyonellerinde tükenmişliği azaltmada etkili bir rol oynadığı belirtilmektedir. Bu çalışmanın amacı, hekimlerde işe bağlı duygusal tükenmişlik, intihar olasılığı ve bilinçli farkındalık arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu amaç çerçevesinde hekimlerde tükenmişlik ve intihar olasılığı için bilinçli farkındalığın yordayıcı bir faktör olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmanın katılımcılarını, çevrimiçi anket uygulamasıyla ulaşılan 300 gönüllü hekim oluşturmaktadır. Araştırma, ilişkisel tarama modeli ile çalışılmış olup, katılımcılar kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Katılımcılara Sosyo-demografik Form, İşe Bağlı Duygusal Tükenmişlik Ölçeği (İBDTÖ), İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ) ve Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BİFÖ) uygulanmıştır. İşe bağlı duygusal tükenmişlik ile intihar olasılığı arasındaki ilişkide, bilinçli farkındalığın düzenleyici role sahip olduğu tespit edilmiştir (p=0.216, %95 GA [-0.00, 0.02]). Duygusal tükenmişlik bildiren hekimlerde, bilinçli farkındalık düzeyindeki artış; intihar olasılığı riskinde düşüşü yordamaktadır. Hekimlerde tükenmişlik ve intihar olasılığı riskini azaltmak için bilinçli farkındalık seviyesini artırmanın faydalı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Burnout syndrome is a psychological problem that is frequently seen in individuals working in high-stress and overtime-intensive professions. It is reported that 40% of physicians experience burnout that affects their work, education, studies and social lives, and that suicide rates are high as a result. It is stated that having mindful awareness plays an effective role in reducing burnout in health professionals. The aim of this study was to investigate the relationship between work-related emotional burnout, suicide probability and mindfulness in physicians. Within the framework of this purpose, it was examined whether mindfulness is a predictive factor for burnout and suicide probability in physicians. The participants of the study consisted of 300 volunteer physicians who were reached through an online survey. The study was conducted with the relational survey model and the participants were determined by convenience sampling method. The participants were administered the Socio-demographic Form, Work-Related Emotional Burnout Scale (WERES), Suicide Probability Scale (PSS) and Mindfulness Scale (MBAS). Mindfulness was found to have a moderating role in the relationship between work-related emotional exhaustion and suicide probability (p=0.216, 95% CI [-0.00, 0.02]). Among physicians who reported emotional burnout, an increase in mindfulness level predicted a decrease in the risk of suicide probability. Increasing the level of mindfulness was thought to be beneficial to reduce the risk of burnout and suicidality in physicians.