Üslup transkripsiyonu doğrultusunda Mükerrem Kemertaş'ın vokal icra analizi
Mükerrem Kemertaş's vocal performance analysis in line with style transcription
  1. Tez No: 962895
  2. Yazar: YAĞMUR KABAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL DERAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MAKBULE ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Halk Müziği, Vokal Analiz, İcra Üslubu, Mükerrem Kemertaş, Transkripsiyon Alfabesi, Turkish Folk Music, Vocal Analysis, Performance Style, Mükerrem Kemertaş, Transcription Alphabet
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada, Türk halk müziğinin önde gelen icracılarından biri olan Mükerrem Kemertaş'ın vokal icra üslubunun sistematik olarak analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma nitel araştırma desenine sahip olup, tarihi araştırma modeli temelinde yürütülmektedir. Veri toplama aracı olarak doküman incelemesi tekniğinden faydalanılmış, yazılı, görsel ve işitsel kaynaklar detaylı biçimde taranmıştır. Ayrıca, sanatçının oğlu ile gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilen bilgiler sürece dahil edilmiştir. Mükerrem Kemertaş'ın ses kayıtları kapsamlı biçimde değerlendirilmiş, belirlenen beş farklı türkü üzerinde detaylı vokal analizler yapılmıştır. Vokal analizler, özel olarak geliştirilen transkripsiyon alfabesiyle gerçekleştirilmiş; icra sürecindeki ses özellikleri, geçkiler, süslemeler ve nüanslar bu alfabe aracılığıyla detaylandırılmıştır. Bu kapsamda incelenen türküler şunlardır:“Huma Kuşu”,“Kara Gözler”,“Göç Göç Oldu”,“Yavrum Bugün Yaradan Var”ve“Aşkın Ezeli Aşıka İlham-ı Hüdadır”. Her bir eser, transkripsiyon sistemine uygun biçimde ayrıntılı olarak çözümlenmiş, sanatçının karakteristik vokal yapısı çok yönlü olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre Mükerrem Kemertaş'ın uzun hava ve hoyrat türündeki türkülerinde vokal tekniklerin zengin ve bilinçli kullanımı dikkat çekmektedir.“Huma Kuşu”nda vibrato, glissando ve apojiyatür gibi süslemeler eserin dramatik ifadesini güçlendirirken, melismatik ve syllabic söyleyiş biçimleri dengeli şekilde yer almaktadır. Yöresel ağız özellikleri ve fonetik varyasyonlar, yorumun özgünlüğünü pekiştirmektedir.“Kara Gözler”de Muhayyer makamının karakteristik öğeleri, melismatik söyleyiş ve vokal süslemelerle başarılı biçimde yansıtılmıştır.“Göç Göç Oldu”da Hüzzam makamı ve dar ses aralığı çerçevesinde melismatik-syllabic geçişler, vibrato ve glissando gibi teknikler eserin estetik değerini artırmıştır.“Aşkın Ezeli Aşıka İlham-ı Hüdadır”da Mahur makamı ve 3/4 usuldeki ritmik yapı, teknik ve duygusal ifadeyi dengeler. Son olarak,“Yavrum Bugün Yaradan Var”türküsünde Gerdaniye makamı, melodi sınırları ve çeşitli vokal süslemelerle yöresel üslup korunmuştur. Genel olarak, Kemertaş'ın icraları, makam, form ve yöresel özellikleri teknik ustalıkla harmanlayarak hem melodik zenginlik hem de derin duygusal anlatım sunmaktadır. Bu analizler, Türk halk müziğinde uzun hava-karma hava performanslarında vokal tekniklerin ve stilistik tercihlerin işlevsel kullanımını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to systematically analyze the vocal performance style of Mükerrem Kemertaş, one of the leading performers of Turkish folk music. The research has a qualitative research design and is conducted on the basis of a historical research model. Document review technique was used as a data collection tool, and written, visual and auditory sources were scanned in detail. In addition, information obtained from interviews with the artist's son was included in the process. Mükerrem Kemertaş's voice recordings were evaluated comprehensively, and detailed vocal analyses were conducted on five different folk songs. Vocal analyses were performed with a specially developed transcription alphabet; the vocal characteristics, transitions, ornaments and nuances during the performance process were detailed using this alphabet. The folk songs examined in this context are as follows:“Huma Kuşu”,“Kara Gözler”,“Göç Göç Oldu”,“Yavrum Bugün Yaradan Var”and“Aşkın Ezeli Aşıka İlham-ı Hüdadır”. Each work was analyzed in detail in accordance with the transcription system, and the artist's characteristic vocal structure was evaluated in a multi-faceted manner. According to the findings, the rich and conscious use of vocal techniques in Mükerrem Kemertaş's uzun hava and hoyrat genres draws attention. In“Huma Kuşu”, ornaments such as vibrato, glissando and apogiatura strengthen the dramatic expression of the work, while melismatic and syllabic expression styles are included in a balanced manner. Regional dialect characteristics and phonetic variations reinforce the originality of the interpretation. In“Kara Gözler”, the characteristic elements of Muhayyer makam are successfully reflected with melismatic expression and vocal ornaments. In“Göç Göç Oldu”, Hüzzam makam and techniques such as vibrato and glissando within the framework of the narrow vocal range increase the aesthetic value of the work. In“Aşkın Ezeli Aşıka İlham-ı Hüdadır”, the rhythmic structure in Mahur makam and 3/4 usul balances technical and emotional expression. Finally, in the folk song“Yavrum Bugün Yaradan Var”, the Gerdaniye makam, melody boundaries and various vocal ornaments have preserved the local style. In general, Kemertaş's performances offer both melodic richness and deep emotional expression by blending makam, form and local features with technical mastery. These analyses reveal the functional use of vocal techniques and stylistic preferences in Turkish folk music long air – mixed air performances.