CONUT skorunun evre 3 ve evre 4 kronik böbrek hastalarında renal progresyona etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of CONUT score on renal progression in stage 3 and stage 4 chronic kidney disease patients
- Tez No: 962909
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik Böbrek Hastalığı, CONUT Skoru, Renal Progresyon, Malnütrisyon, Prognoz, Chronic Kidney Disease, CONUT Score, Renal Progression, Malnutrition, Prognosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
CONUT Skorunun Evre 3 ve Evre 4 Kronik Böbrek Hastalarında Renal Progresyona Etkilerinin Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: Kronik böbrek hastalığı (KBH) ilerleyici doğası ve yüksek morbidite, mortalite oranlarıyla küresel bir sağlık sorunudur. Beslenme durumu ve kronik inflamasyon KBH progresyonunda kritik rol oynar. Bu çalışmanın temel amacı, poliklinik ortamında takip edilen Evre 3-4 KBH hastalarında CONUT (Controlling Nutritional Status) skorunun üç yıllık renal progresyon üzerindeki etkisini retrospektif olarak değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi İç Hastalıkları/Nefroloji polikliniğine 1 Ocak 2022-30 Haziran 2022 tarihleri arasında başvuran 207 (123 erkek, 84 kadın) evre 3-4 KBH hastası (eGFR 15-60 mL/dk/1.73 m2) dahil edildi. Hastaların verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Beslenme durumunu belirlemek amacıyla hastaların poliklinikte ilk görüldüğü günkü CONUT skoru hesaplandı. Hastaların verileri 3 yıl boyunca takip edildi ve CONUT skoru ile eGFR düşüşü arasındaki ilişki değerlendirildi. İstatistiksel analizler için SPSS 27 kullanıldı. Sonuçlar %95 güven aralığında, p 0,05). Ancak CONUT skoru cinsiyet (p = 0,027), koroner arter hastalığı (p < 0,001) ve otozomal dominant polikistik böbrek hastalığı (p = 0,044) ile anlamlı ilişki gösterdi. Üç yıllık takip süresince ortalama eGFR değerlerinde 7,49 birimlik anlamlı bir düşüş (p < 0,001) gözlendi. Diyabet (p = 0,019) ve koroner arter hastalığı (p = 0,048) olan olgularda eGFR düşüş miktarı daha yüksekken, ARB kullananlarda, eGFR değerindeki azalma anlamlı derecede düşüktü (p = 0,027). Üç yıllık takip sonrası vefat eden hastalarda, üre düzeylerindeki artış, yaşamını yitirmeyenlere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksekti (p = 0,044). İlk gelişte düşük serum albümin düzeyleri, renal replasman tedavisi (RRT) ihtiyacı ile anlamlı ilişkili bulundu. Ayrıca, üç yıllık takip sonrası yaşamını yitiren hastalarda albümin düzeylerindeki düşüş miktarı, hayatta kalanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksekti (p = 0,005). Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, ayaktan takip edilen Evre 3-4 KBH hastalarında CONUT skorunun tek başına renal progresyonun güçlü bir öngörücüsü olmadığını düşündürmektedir. Ancak, CONUT skoru ile cinsiyet, koroner arter hastalığı ve otozomal dominant polikistik böbrek hastalığı arasında ilişkiler mevcuttur. Diyabet, koroner arter hastalığı ve ARB kullanımı gibi bilinen faktörlerin KBH progresyonunu etkilediği ve RRT ihtiyacının mortalite riskini artırdığı doğrulanmıştır. Gelecek çalışmaların, CONUT skorunun prognostik değerini daha geniş KBH popülasyonlarında, prospektif tasarımlarla ve dinamik değişiklikleri izleyerek araştırması önerilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the Effects of CONUT Score on Renal Progression in Stage 3 and Stage 4 Chronic Kidney Disease Patients Introduction and Aim:Chronic kidney disease (CKD) is a global health problem due to its progressive nature and high morbidity and mortality rates. Although nutritional status and chronic inflammation play a critical role in CKD progression, the effect of the CONUT (Controlling Nutritional Status) score on renal progression in Stage 3-4 CKD patients has not been fully elucidated. The primary aim of this study is to retrospectively evaluate the effect of the CONUT score on three-year renal progression in Stage 3-4 CKD patients followed in an outpatient clinic setting. Material and Methods:The study included 207 (123 male, 84 female) Stage 3-4 CKD patients (eGFR 15-60 mL/min/1.73 m2) who applied to the Internal Medicine/Nephrology outpatient clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between January 1, 2022, and June 30, 2022. Patient data was evaluated retrospectively. The CONUT score was calculated to determine nutritional status. SPSS 27 was used for statistical analyses. Results were evaluated with a 95% confidence interval and a significance level of p 0.05). However, the CONUT score showed significant associations with gender (p = 0.027), coronary artery disease (p < 0.001), and autosomal dominant polycystic kidney disease (p = 0.044). A significant decrease of 7.49 units in mean eGFR values was observed over the three-year follow-up period (p < 0.001). The rate of eGFR decline was higher in cases with diabetes (p = 0.019) and coronary artery disease (p = 0.048), while it was significantly lower in those using ARBs (p = 0.027). The increase in urea levels in deceased patients after three years of follow-up was significantly higher compared to those who survived (p = 0.044). Low serum albumin levels at the initial visit were significantly associated with the need for renal replacement therapy (RRT). Additionally, the rate of decline in albumin levels in patients who died after three years of follow-up was significantly higher than in survivors (p = 0.005). Conclusion:The findings of this study suggest that the CONUT score alone is not a strong predictor of renal progression in outpatient Stage 3-4 CKD patients. However, associations exist between the CONUT score and gender, coronary artery disease, and autosomal dominant polycystic kidney disease. Known factors such as diabetes, coronary artery disease, and ARB use were confirmed to affect CKD progression, and the need for RRT was confirmed to increase mortality risk. It is recommended that future studies investigate the prognostic value of the CONUT score in larger CKD populations using prospective designs and by monitoring dynamic changes.