Gölyaka (Haremi) (Ilgın-Konya) linyit açık işletmesi şev duraylılığı incelemesi
Investigation of the slope stability at Gölyaka (Ilgın-Konya) open pit lignite mine
- Tez No: 96294
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Slope Stability, Lignite Open Pit, Ilgın, Gölyaka, Geology. IV
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÖLYAKA (HAREMİ) (ILGIN-KONYA) LİNYİT AÇIK İŞLETMESİ ŞEV DURAYLILIĞI İNCELEMESİ. YusufSEYREK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Adnan ÖZDEMİR 2000, 86 Sayfa Jüri : Doç. Dr. Kemal GÖKAY Yrd. Doç. Dr. Adnan ÖZDEMİR Yrd. Doç. Dr. Güler GÖÇMEZ Bu Çalışmada, Gölyaka (Haremi) Linyit Açık İşletmesinde karşılaşılan şev duraysızlıklan incelenmiş, üretimin ekonomik ve güvenle yapılabilmesi için açık işletme şevlerine verilmesi gereken uygun şev açılan ile yükseklikleri araştırılmıştır. Duraysızlıklarm yaşandığı 10/B panosu; Kuzeydoğu şevi ve güneybatı şevi şeklinde iki bölgeye ayrılarak 11 kesit boyunca 16 yamaç profili üzerinde Modifiye Bishop ve Modifiye Janbu yöntemlerine göre ayrı ayn durayhlık analizleri yapılmıştır. Analizlerde, kil için; kohezyon 60 kN/m2, içsel sürtünme açısı“0”ve killikireçtaşı için; kohezyon“0”, içsel sürtünme açısı 25° alınmıştır. Kuzeydoğu şevinde 10 profil üzerinde, mevcut şev açılan dikkate alınarak yapılan analizlerde 7 profilde (profil no: 1, 2, 3, 4, 6, 7 ve 8) şev duraysız, 3 profilde (profil no: 5, 9 ve 10) duraylı çıkmıştır. Güneybatı şevinde ise 6 profilde (profil no: 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 ) mevcut şev açılan dikkate alınarak yapılan analizlerde, 5 profilin (profil no: 1,2,3,4 ve 5) duraylı, bir profilin de (profil no: 6) duraysız olduğu belirlenmiştir. Duraysız profillerde şev açılan kademeli olarak düşürülmüş ve duraylı şev açılan belirlenmiştir. Buna göre Kuzeydoğu şevi için 15°, Güneybatı şevi için de 25°'lik şev açılan uygun görülmüştür. Uyulması gereken kazı yöntemiyle ilgili yapılan analizlerde, her iki şevde de basamak aynası açısının 45° ile 60° arasında, basamak yüksekliğinin 5 metre ve genişliğinin de 15 ile 20 metre arasında tutulması gerektiği kanaatine varılmıştır. Anahtar Kelimeler : şev stabilitesi, linyit açık işletme, Ilgın, Gölyaka, Jeoloji. ili
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF THE SLOPE STABILITY AT GÖLYAKA (ILGIN-KONYA) OPEN PIT LIGNITE MINE Yusuf SEYREK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Adnan ÖZDEMİR 2000, 86 Pages Jury : Doç. Dr. Kemal GÖKAY Yrd. Doç. Dr. Adnan ÖZDEMÎR Yrd. Doç. Dr. Güler GÖÇMEZ In this resarch work, it has been examined slope instability at GoTyaka open pit lignite mine and proper slope angles needed to be given to open pit slopes in order to make the production economical and safe have been investigated. Instability available in 10/B stand: it is divided into two parts; The North-East slope and the South-west slope. Different stability analysis have been done according to 'Modify Bishop' and 'Modify Janbu' methods through 1 1 sections on the 16 slope profiles. The result of were used at selected computer softmore programme and they are; analyses clay cohesion 60 kN/m2, the internal friction angle of clay' 0°, the clayey limestone cohesion '0' and the internal friction angle of clayey limestone 25°'. The analysis done, considering the current slope angles in 10 profiles in North-East Slope, slope is instable in 7 profiles (profile number: 1,2,3,4,6,7 and 8) slope is stable, in 3 profiles (profile number: 5, 9 and 10). It was found out that in the analysis done considering the current slope angles 5 profiles are stable, one profile is instable in the South-West slopes. In instable profiles the slope angles were reduced steadily and the stable slope angles were found out According to this, for northeast slopel5°slope angle;for South-Eest slope 25° slope angle has been found out properly. In the analysis of the digging methods which are to be performed, it has been decided that in both slopes; the step slope angle should be between 45° and 60° and berch height being 5 meters; width being between 15 meters and 20 meters.