Lif sanatı kapsamında arte povera ve deneysel çalışmalar
Arte povera and experimental works within the scope of fiber art
- Tez No: 962943
- Danışmanlar: PROF. NESRİN ÖNLÜ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Arte Povera, Fiber Art, Experimental Practice, Poor Art, Art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Arte Povera, 1960'ların sonunda sanat eleştirmeni Germano Celant liderliğinde İtalya'da ortaya çıkan bir başkaldırı ve Neo-Avangard bir sanat hareketidir. İtalya'nın belirli bölgelerinde yaşayan bir grup sanatçının içinde bulundukları dönemin sıkıntılarına tepki olarak, sanat aracılığıyla ulusal bir direniş şeklinde başlattıkları hareket, geleneksel sanat üretim yöntemlerine ve sanat piyasasındaki metalaşmaya karşı çıkarak tüm Dünya'ya yayılmıştır. Hareket, kavramı öne çıkarmış, malzemenin yoksulluğunu vurgulamıştır. Malzeme seçimlerinde basit, günlük, buluntu, atık, doğal (taş, toprak, kumaş, naylon, neon ışıklar vb.) seçimler yapmışlardır. İnsanın sanat aracılığıyla varoluşunu sorgulamasını, sanatı doğa ile ilişkilendirmesini ve sanat nesnesinin doğal süreçlerini deneyimlemesini ön planda tutmuşlardır. Lif sanatı ise tekstil içerikli malzemeler ve diğer malzemeler aracılığıyla kavramsal bağlamda aktarılmak istenileni aktaran, köklerini geleneksel tekstil ve el sanatlarından alan, 1960'lar ve 1970'lerde Amerika ve Avrupa'da ortaya çıkmış plastik sanatlarda yeni bir ifade biçimidir. Araştırma iki ana başlık altında incelenmiştir. İlk bölümde Arte Povera sanat akımı, ortaya çıkışı, tarihsel gelişimi, öncü sanatçıları, eserleri ve sergileri ve diğer sanat akımları ile ilişkileri incelenmiştir. Ayrıca Lif sanatının ortaya çıkışı ve tarihsel gelişimi, Arte Povera ve Lif sanatı ilişkisi ve tarihsel gelişimi ve Arte Povera ve Lif sanatının deneysellik ile olan ilişkisi değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise; Deneysellik kavramı ele alınmış, ortaya çıkışı ve nedenleri incelenmiştir. Deneysel çalışan lif sanatçıları ele alınmıştır. Son olarak tezin uygulama çalışması olan Lif sanatı bağlamında Arte Povera çıkışlı deneysel uygulama çalışması yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise Arte Povera ve Lif sanatının deneysellik kavramı ile olan ilişkileri ele alınmıştır. Ulaşılan bilgiler ve seçilen tema aracılığıyla yapılan uygulama çalışması sunulmuştur. Bu aşamalar tek tek analiz edilerek, ulaşılan bilgiler sunularak değerlendirme yapılacaktır. Tez konusu ile ilgili kitaplar, makaleler, tezler ve internet kaynakları taranarak kapsamlı bir literatür incelemesi yapılmış, elde edilen bulgular; sanatçıların yapıtları ve mevcut literatürdeki bilgiler ve deneysel uygulama çalışmaları ışığında yorumlanarak araştırmanın sonraki çalışmalara ışık tutması amaçlanmıştır. Anahtar Sözcükler: Arte Povera, Lif sanatı, Deneysel çalışma, Yoksul sanat, Sanat
Özet (Çeviri)
Arte Povera is a rebellious and Neo-Avant-Garde art movement that emerged in Italy in the late 1960s under the leadership of art critic Germano Celant. Initiated as a form of national resistance by a group of artists living in certain regions of Italy in reaction to the hardships of their time, the movement spread worldwide by opposing traditional art production methods and the commodification of art in the market. The movement emphasized concept over form and highlighted the“poverty”of materials. Artists preferred simple, everyday, found, waste, and natural materials (such as stone, earth, fabric, nylon, neon lights, etc.). It focused on questioning human existence through art, relating art to nature, and experiencing the natural processes of the art object. Fiber art, on the other hand, is a new form of expression in the visual arts that emerged in the 1960s and 1970s in America and Europe. It conveys conceptual messages through textile-based materials and others, rooted in traditional textile and handicraft practices. This research has been examined under two main headings. The first section explores the Arte Povera movement, its emergence, historical development, pioneering artists, artworks, exhibitions, and its relations with other art movements. It also discusses the origins and historical development of Fiber Art, the relationship between Arte Povera and Fiber Art, and how both movements relate to experimentation. The second section addresses the concept of experimentation, its emergence and causes, and examines experimental fiber artists. Finally, the experimental application study based on Arte Povera within the context of fiber art is presented as part of the thesis. In the conclusion, the relationship between Arte Povera and Fiber Art in terms of the concept of experimentation is discussed. The application study conducted using the information obtained and the chosen theme is presented. Each phase is analyzed individually, and an evaluation is made by presenting the obtained information. A comprehensive literature review was conducted by scanning books, articles, theses, and online sources related to the thesis topic. The findings were interpreted in the light of the artists' works, existing literature, and experimental application studies, aiming to shed light on future research.