Beşinci sınıf matematik ders kitaplarının K12 matematiksel alan becerileri bağlamında karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative analysis of fifth grade mathematics textbooks in the context of K12 mathematical content skills
- Tez No: 962947
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT YENİLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: K12 matematiksel alan becerileri, K12 Beceriler Çerçevesi, matematik eğitimi, ders kitapları, K12 mathematical domain skills, K12 Skills Framework, mathematics education, textbooks
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu araştırmada 2018 Öğretim Programı ve 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda hazırlanan 5.sınıf matematik ders kitapları içeriklerinin K12 Beceriler Çerçevesi kapsamında tanımlanan matematiksel alan becerileri doğrultusunda karşılaştırmalı olarak analiz edilmesi hedeflenmiştir. Yöntem: Bu araştırmada nitel araştırma paradigması benimsenip doküman incelemesi modeli kullanılmıştır. Araştırmada eski ve yeni matematik öğretim programlarına ait 5.sınıf matematik ders kitapları belirlenmiş ve belirlenen kitaplarda yer alan içerikler K12 Beceriler Çerçevesi'ndeki matematiksel alan becerileri bağlamında betimsel analiz yapılarak incelenmiştir. Bulgular: 2018 ve 2024 öğretim programları doğrultusunda hazırlanmış 5.sınıf matematik ders kitaplarında yer alan içerikler K12 Beceriler Çerçevesi'ndeki matematiksel alan becerileri bağlamında incelenmiştir. Yapılan değerlendirme sonucunda elde edilen bulgular her iki yılın kitaplarında da en fazla yer verilen becerinin matematiksel muhakeme becerisi olduğunu göstermektedir. 2018 yılı kitabında bu beceri %42 oranında yer alıyorken, 2024 yılı kitabında %40 oranında yer almaktadır. Bu durum, dönemler arasında küçük bir fark bulunsa da muhakeme becerisine verilen önceliğin korunduğunu göstermektedir. Matematiksel temsil alan becerisi ise her iki dönemde benzer oranlarda yer almakta; 2018 yılı için %36, 2024 yılı için %37 olarak hesaplanmıştır. Bu sınırlı artış, temsil becerisinin önemini sürdürdüğüne işaret etmektedir. Veriyle çalışma ve veriye dayalı karar verme becerisinin oranı %2'den %10'a yükselmiş olup, bu artış kayda değer bir gelişim olarak değerlendirilmiştir. Buna karşılık matematiksel problem çözme becerisinin oranı 2018 kitabında %14 iken 2024 kitabında %8'e düşmüştür. Son olarak matematiksel araç ve teknoloji ile çalışma becerisi her iki kitapta da benzer oranlarda yer almış; 2018 yılı kitabında %6, 2024 yılı kitabında ise %5 oranında bulunmuştur. Sonuç ve Öneriler: Yapılan karşılaştırmalar, her iki yıla ait öğretim programlarına göre hazırlanan kitaplarda matematiksel muhakeme becerisinin en çok yer verilen alan becerisi olmaya devam ettiğini göstermektedir. Matematiksel temsil becerisi ise her iki dönemde benzer düzeyde yer almakta, bu durum temsil becerisinin öneminin sürdüğünü göstermektedir. 2024 öğretim programına göre hazırlanan kitaplarda, veriyle çalışma ve veriye dayalı karar verme matematiksel alan becerisine yönelik içeriklerde dikkate değer bir artış olduğu görülmektedir. Buna karşılık matematiksel problem çözme becerisine yönelik içeriklerin oransal olarak azaldığı gözlemlenmiştir. Ancak bu azalmaya karşılık, içeriklerin yapısı incelendiğinde özellikle 2024 yılına ait kitaplarda K12 matematiksel problem çözme becerisini destekleyen çok adımlı ve sürece odaklı içeriklere daha fazla yer verildiği dikkat çekmektedir. Elde edilen sonuçlar dikkate alındığında ders kitaplarında tüm becerileri dengeli şekilde destekleyecek, düşünmeyi teşvik eden içeriklerin geliştirilmesi önerilmektedir. Araştırmacılar için ise; farklı sınıf düzeylerinde benzer analizlerin yapılması, öğrenci başarısıyla beceri oranları arasındaki ilişkinin incelenmesi ve öğretmen görüşlerinin dahil edildiği çalışmalara yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to comparatively analyze the contents of 5th grade mathematics textbooks prepared in line with the 2018 Curriculum and the 2024 Turkish Century Education Model in line with the mathematical domain skills defined within the scope of the K12 Skills Framework. Method: In this study, qualitative research paradigm was adopted and document analysis model was used. In the study, 5th grade mathematics textbooks belonging to the old and new mathematics curricula were identified and the contents of the identified textbooks were examined through descriptive analysis in the context of mathematical domain skills in the K12 Skills Framework. Findings: The contents of the 5th grade mathematics textbooks prepared in line with the 2018 and 2024 curricula were examined in the context of the mathematical domain skills in the K12 Skills Framework. The findings obtained as a result of the evaluation show that the most common skill in both years' textbooks is mathematical reasoning skill. In the 2018 textbook, 42% of the textbooks included this skill, whereas in the 2024 textbook, 40% of the textbooks included this skill. This shows that although there is a small difference between the periods, the priority given to reasoning skill is maintained. The mathematical representation domain skill is included at similar rates in both periods; it was calculated as 36% for 2018 and 37% for 2024. This limited increase indicates that representation skill continues to be important. The rate of the skill of working with data and making decisions based on data increased from 2% to 10%, and this increase is considered as a significant development. On the other hand, the rate of mathematical problem solving skills decreased from 14% in the 2018 book to 8% in the 2024 book. Finally, the ability to work with mathematical tools and technology was included at similar rates in both books; it was found at a rate of 6% in the 2018 book and 5% in the 2024 book. Conclusion and Suggestions: The comparisons show that mathematical reasoning skill continues to be the most common domain skill in the books prepared according to the curricula of both years. Mathematical representation skill is included at a similar level in both periods, indicating that representation skill continues to be important. In the textbooks prepared according to the 2024 curriculum, there is a significant increase in the content related to the mathematical domain skills of working with data and making decisions based on data. On the other hand, it was observed that the content for mathematical problem solving skills decreased proportionally. However, when the structure of the content is examined, it is noteworthy that the 2024 textbooks include more multi-step and process-oriented content that supports K12 mathematical problem solving skills. Considering the results obtained, it is recommended that textbooks be developed to support all skills in a balanced way and to encourage thinking. For researchers, it is recommended to conduct similar analyses at different grade levels, to examine the relationship between student achievement and skill ratios, and to include studies that include teacher opinions.