6360 sayılı Kanun kapsamında köylerin mahalleye dönüşmesinin sonuçları ile ilgili lisansüstü tezlerin incelenmesi
A review of graduate theses on the implications of the transformation of villages into urban neighbourhoods under Law No. 6360
  1. Tez No: 962975
  2. Yazar: ALİ AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNİYE AKILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyükşehir, Kırsal Alan, Köy, Mahalle, 6360 Sayılı Kanun, Metropolitan Municipality, Rural Area, Village, Neighborhood, Law No. 6360
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Türkiye'de 2012 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı Kanun kapsamında büyükşehir belediyelerinin idari sınırları il mülki sınırlarını kapsayacak şekilde genişletilmiş; köylerin tüzel kişiliği sona erdirilerek mahalle statüsüne geçirilmiş ve il özel idarelerinin kaldırılmasıyla kırsal hizmetlerin sunumu tamamen büyükşehir ve ilçe belediyelerine devredilmiştir. Bu dönüşümün ise kırsal alanda yönetsel sosyo-ekonomik ve mekânsal boyutlarda önemli sonuçları olmuştur. Tez çalışmasında; 6360 sayılı Kanun kapsamında köylerin mahalleye dönüşmesinin sonuçları üzerine kaleme alınmış lisansüstü tezlerin sistematik bir incelemesinin yapılması, tezlerde ulaşılan bulguların tematik olarak sınıflandırılması ve tespitler üzerinden çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Tezlerin birçok farklı üniversite çatısı altında çalıştırıldığı, disipliner dağılımına bakıldığında, büyük çoğunluğunun Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesindeki Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Kamu Yönetimi ile Şehir ve Bölge Planlama anabilim dallarında hazırlandığı görülmüştür. Yöntemsel olarak ise daha çok nitel ve karma yöntemlerin tercih edildiği; özellikle yüksek lisans tezlerinde durum ve betimsel desenlerin, doktora tezlerinde ise betimsel, kesitsel, durum ve tarama desenlerinin kullanıldığı anlaşılmıştır. Görüşme ve anket tekniklerinin ise veri toplama süreçlerinde yaygın olarak tercih edildiği saptanmıştır. Köylerin mahalleye dönüştürülmesine yönelik tezlere ilişkin bulguların, yönetsel etkinlikten sosyal aidiyete, ekonomik üretimden toprak kullanımına kadar geniş bir yelpazede değerlendirmeleri kapsadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of Law No. 6360, which entered into force in Turkey in 2012, the administrative boundaries of metropolitan municipalities were expanded to encompass the entire provincial territory; the legal personality of villages was abolished, and they were reclassified as neighbourhoods. With the dissolution of special provincial administrations, the provision of rural public services was entirely transferred to metropolitan and district municipalities. This transformation has resulted in significant administrative, socio-economic, and spatial consequences in rural areas. This thesis aims to conduct a systematic review of postgraduate dissertations written on the consequences of the transformation of villages into neighbourhoods under Law No. 6360, to thematically classify the findings presented in these dissertations, and to develop policy recommendations based on the identified issues. The reviewed theses were prepared under the auspices of various universities, and an examination of their disciplinary distribution reveals that the majority were produced within the Social Sciences Institutes, particularly in the fields of Political Science and Public Administration, Public Administration, and Urban and Regional Planning. Methodologically, qualitative and mixed research approaches were predominantly employed. It was observed that, in master's theses, case study and descriptive research designs were frequently used, whereas in doctoral dissertations, descriptive, cross-sectional, case study, and survey designs were applied. Interview and questionnaire techniques were commonly utilized in the data collection processes. The findings of the dissertations related to the transformation of villages into neighbourhoods encompass a broad spectrum of evaluations, ranging from administrative efficiency and social belonging to economic production and land use.