Sağlık profesyonellerine tehlikeli atık yönetimi hakkında verilen eğitimin bilgi düzeylerine etkisi
The effect of training given to health professionals about hazardous waste management on their knowledge levels
  1. Tez No: 962983
  2. Yazar: ÖZLEM KARABULUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NERİMAN MOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Atık, bilgi, sağlık profesyonelleri, tehlikeli atık, yönetim, Waste, knowledge, health professionals, hazardous waste, management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırma sağlık profesyonellerine tehlikeli atık yönetimi hakkında verilen eğitimin bilgi düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla ön test- son test yarı deneysel tasarımda gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesinde çalışan sağlık profesyonelleri oluşturmuş olup örnekleme 116 sağlık profesyoneli dahil edilmiştir. Veriler“Bilgi Formu”ve“Tehlikeli Atık Yönetimi Ön Test- Son Test Formu”ile toplandı. Katılımcılara tehlikeli atık yönetimi eğitim verilirken beyin fırtınası, soru-cevap anlatım tekniği, düz anlatım, rol play öğretim teknik ve yöntemleri ile powerpoint sunusu kullanıldı. Ön test ve son test yapıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı analizler,“Independent Sample t Testi”“Eşleştirilmiş Örneklem t Testi”ve“One-Way ANOVA”kullanıldı. Araştırmada katılımcıların çoğunluğunun atık yönetimi hakkında bilgi sahibi olduğu, eğitim aldığı ve atık torbalarını ve renklerini bildiği bulunmuştur. Ön test sonucunda puan ortalaması düşük bulunan katılımcıların eğitim sonrası son test puanı daha yüksek saptanmıştır. Ön test ve son test puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). Sonuç olarak sağlık profesyonellerinin tehlikeli atık yönetimi hakkında bilgi düzeyleri düşük olup verilen eğitim sonrası bilgi düzeylerinin arttığı belirlenmiştir. Bu durum verilen eğitimde kullanılan öğretim tekniklerinin eğitimi daha kaliteli ve etkili olmasını sağladığını göstermektedir. Sağlık profesyonellerine tehlikeli atık yönetimi hakkında sürekli ve öğretim tekniklerinin kullanıldığı eğitimler verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a pre-test and post-test quasi-experimental design to determine the effect of training given to health professionals about hazardous waste management on their knowledge levels. The study population consisted of healthcare professionals working at the Health Research and Application Hospital of Kafkas University, and the sample included 116 healthcare professionals. Data were collected using a“Knowledge Form”and a“Hazardous Waste Management Pre-test and Post-test Form.”While providing training on hazardous waste management to participants, teaching techniques and methods such as brainstorming, question-and- answer presentations, straightforward explanations, role-playing, and PowerPoint presentations were used. Pre-tests and post-tests were administered. Descriptive analyses, the“Independent Sample t-Test,”“Paired Sample t-Test,”and“One-Way ANOVA”were used to evaluate the data. The study found that the majority of participants had knowledge about waste management, had received training, and knew the types and colors of waste bags. Participants who scored low on the pre-test had higher scores on the post-test. The difference between the pre-test and post-test average scores was found to be statistically significant (p0.05). In conclusion, it was determined that the knowledge levels of health professionals regarding hazardous waste management were low and that their knowledge levels increased after the training. This shows that the teaching techniques used in the training made the training more effective and of higher quality. It is recommended that health professionals receive continuous training on hazardous waste management using teaching techniques.