Ultrason kılavuzluğunda perikardiyosentez, yeni bir yaklaşım tek ponksiyon kateterizasyon
Pericardiocentesis guided by ultrasound, a new approach single puncture catheterization
- Tez No: 962982
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET POYRAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Perikardiyosentez, Perikardiyal efüzyon, Tamponat, Ekokardiyografi, Pericardiocentesis, Pericardial effusion, Tamponade, Echocardiography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Perikardiyosentez, semptomatik perikardiyal efüzyon ve kardiyak tamponadın erken tedavisi veya tanısı için en yararlı terapötik prosedürdür. Kör yöntem, perikardiyosentez prosedürü için on yıllardır kullanılan subksifoid yaklaşımdır. Son yıllarda güvenli ve başarılı perikardiyosentez için önerilen teknikler bilgisayarlı tomografi, floroskopi, ekokardiyografi eşliğinde yapılan substernal, parasternal ve apikal yaklaşımlardır. Sürekli tahliye gerektiren durumlarda Seldinger tekniği ile kateterizasyon yapılır. Tek ponksiyon kateterizasyonu ile perikardiyosentezin pratikliği konusundaki kanıtlar hala sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı semptomatik perikardiyal efüzyon veya kardiyak tamponadı olan hastalarda ultrasonografi kılavuzluğunda substernal veya parasternal yaklaşım kullanılarak yeni bir perikardiyosentez tekniğini değerlendirmektir. Metotlar: Nisan 2019-Eylül 2024 tarihleri arasında kardiyak tamponad ve semptomatik perikardiyal efüzyon semptomları ile acil servis ve kardiyoloji kliniklerine başvuran ve girişimsel radyoloji kliniğinde perikardiosentez kateteri yerleştirilen hastaların retrospektif analizi yapılacaktır. İşlemden önce ve sonra hastaların arteriyel kan basıncı, nabız hızı ve oksijen satürasyonu kaydedilmiştir. İşlem öncesi ekokardiyografi ile perikardiyal efüzyon kalınlığı ve cilt ile perikard arasındaki mesafe belirlendi. Perikardiyal efüzyon boşaltımı yapılan hastaların, drenaj tekniği, giriş bölgesi ve komplikasyonlar incelenmesi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda perikardiyosentez yapılan 62 hasta (25 Kadın, 37 Erkek) tarandı, bu hastalar arasında 56 hastaya perikardiyal efüzyona drenaj katateri takıldı.6 hastada sadece örnek alma amaçlı perikardiyosentez yapıldı. 62 hastada iki farklı teknik (seldinger 19, trokar 43) uygulandı. Etyolojide malignite, travmatik ve iyatrojenik nedenler sık görülenler arasındadır. Seldinger tekniği kullanılan hastalarla trokar tekniği kullanılan hastalara kateter uygulanma durumu karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p=0,009). Aradaki farklılığın nedeni kateter uyulamlarında çoğunlukla trokar tekniği tercih edildilmesine bağlanabilir. Sonuç: Bu çalışmada, semptomatik perikardiyal efüzyon veya kardiyak tamponadı olan hastalarda ultrasonografi rehberliğinde uygulanan tek ponksiyon kateterizasyon yöntemi değerlendirilmiştir. Toplam 62 hastadan 56'sına başarıyla drenaj kateteri yerleştirilmiş, trokar tekniğinin Seldinger tekniğine kıyasla daha sık tercih edildiği gözlemlenmiştir. Elde edilen bulgular, yöntemin güvenilir, pratik ve hasta konforunu artıran bir yaklaşım olduğunu ortaya koymuştur. Ancak çalışmanın retrospektif olması ve sınırlı hasta sayısı gibi etkenler, sonuçların genellenebilirliğini sınırlamaktadır. Gelecekte yapılacak çok merkezli ve prospektif çalışmalarla yöntemin etkinliği daha net ortaya konabilecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: Pericardiocentesis is the most useful therapeutic procedure for early treatment or diagnosis of symptomatic pericardial effusion and cardiac tamponade. The blind method is the subxiphoid approach, which has been used for decades for the pericardiocentesis procedure. In recent years, the techniques recommended for safe and successful pericardiocentesis are substernal, parasternal and apical approaches guided by computed tomography, fluoroscopy, echocardiography. In cases requiring continuous evacuation, catheterization is performed with the Seldinger technique. Evidence on the practicality of pericardiocentesis with single puncture catheterization is still limited. The aim of this study was to evaluate a new pericardiocentesis technique using a substernal or parasternal approach under ultrasound guidance in patients with symptomatic pericardial effusion or cardiac tamponade. Methods: A retrospective analysis will be conducted on patients who presented to the emergency department and cardiology clinics with symptoms of cardiac tamponade and symptomatic pericardial effusion and who underwent pericardiocentesis catheter placement in the interventional radiology clinic between April 2019 and September 2024. The underlying causes of cardiac tamponade were different in the population. Arterial blood pressure, pulse rate and oxygen saturation of the patients were recorded before and after the procedure. Pericardial effusion thickness and the distance between the skin and the pericardium were determined by echocardiography before the procedure. The drainage technique, access site and complications of patients who underwent pericardial effusion drainage were examined. Results: In our study, 62 patients (25 females, 37 males) who underwent pericardiocentesis were screened, among these patients, 56 patients underwent drainage catheterization for pericardial effusion. 6 patients underwent pericardiocentesis only for sampling. In 62 patients two different techniques (seldinger 19, trocar 43) were applied. Malignancy, traumatic and iatrogenic causes are among the common etiologies. A statistically significant difference was found when the catheterization status of the patients who underwent seldinger technique was compared with the patients who underwent trocar technique (p=0.009). The reason for the difference may be attributed to the fact that trocar technique is mostly preferred in catheter applications. Conclusion: This study evaluated an ultrasonography-guided single puncture catheterization method in patients with symptomatic pericardial effusion or cardiac tamponade. Drainage catheter was successfully placed in 56 out of a total of 62 patients, and the trocar technique was preferred more frequently than the Seldinger technique. The findings revealed that the method is a reliable, practical and patient comfort-enhancing approach. However, factors such as the retrospective nature of the study and the limited number of patients limit the generalizability of the results. Future multicenter and prospective studies will be able to demonstrate the effectiveness of the method more clearly.