Sosyal sürdürülebilirliğin rekabet avantajı ve firma performansı üzerindeki etkisinde kurumsal itibarın rolü: BIST sürdürülebilirlik endeksinde yer alan işletmeler üzerinde bir araştırma
The role of corporate reputation in the effect of social sustainability on competitive advantage and firm performance: A study on businesses included in the BIST sustainability index
- Tez No: 962998
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal sürdürülebilirlik, Kurumsal İtibar, Firma Performansı, Rekabet Avantajı, Social sustainability, Corporate Reputation, Firm Performance, Competitive Advantage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimi ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Küreselleşme ve artan rekabet koşulları, işletmeleri sürdürülebilirliği benimseyerek kurumsal meşruiyetlerini güçlendirmeye yöneltmektedir. Günümüz rekabet ortamında, işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri, rekabet avantajı elde edebilmeleri ve performanslarını artırabilmeleri için kurumsal itibar stratejileri geliştirmeleri ve sürdürülebilirlik uygulamalarına yatırım yapmaları giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu bağlamda, mevcut çalışmanın temel amacı, sürdürülebilirlik literatüründe görece daha az incelenen sosyal sürdürülebilirliğin, işletme başarısı açısından çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik boyutları kadar kritik bir rol oynayabileceğini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda, sosyal sürdürülebilirliğin insan kaynağı perspektifinden ele alınarak kurumsal itibar üzerindeki etkisinin analiz edilmesi ve bu ilişkinin firma performansı ile rekabet avantajına nasıl yansıdığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, Borsa İstanbul (BIST) Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan işletmelerde görev yapan 209 yöneticiden anket tekniğiyle veri toplanmıştır. Elde edilen veriler, Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi (PLS-SEM) kullanılarak, SmartPLS (v4) paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, sosyal sürdürülebilirliğin kurumsal itibar üzerinde güçlü bir etkisinin olduğunu göstermiştir. Ayrıca, kurumsal itibarın hem firma performansı hem de rekabet avantajı üzerinde pozitif yönlü, güçlü bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Sonuçlar ayrıca, sosyal sürdürülebilirliğin, firma performansı ve rekabet avantajı üzerinde direkt anlamlı bir etkisi olmasa da kurumsal itibarın söz konusu değişkenler arasında kritik bir aracı mekanizma görevi gördüğünü göstermiştir. Elde edilen bulgular, sosyal sürdürülebilirliğin işletme yönetimi açısından stratejik bir unsur olarak ele alınması gerektiğini göstermekte ve hem yönetim yazınına hem de işletme yöneticilerine önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalization and intensifying competition compel businesses to enhance their corporate legitimacy by integrating sustainability. In today's highly competitive environment, developing corporate reputation strategies and investing in sustainability initiatives are becoming increasingly crucial for businesses to ensure their continuity, gain a competitive advantage, and enhance corporate performance. In this context, the primary objective of this study is to highlight the critical role of social sustainability—an aspect relatively less explored in the sustainability literature— in driving business success. Accordingly, the study aims to examine the influence of social sustainability on corporate reputation from employee perspective and to explore how this relationship impacts firm performance and competitive advantage. The research data were collected via a survey administered to 209 managers working in companies listed in the Borsa İstanbul (BIST) Sustainability Index. The collected data were analyzed using the Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM) approach through the SmartPLS (v4) software. The findings indicate that social sustainability exerts a significant positive effect on corporate reputation. Furthermore, corporate reputation was found to have a strong positive impact on both firm performance and competitive advantage. Additionally, while social sustainability does not directly influence firm performance and competitive advantage, corporate reputation functions as a critical mediating mechanism in these relationships. These findings underscore the importance of social sustainability as a strategic component of business management and offer valuable insights for both management literature and decision-makers.