Sağlık profesyonellerinin girişimcilik özellikleri ile ihbarcılık eğilimleri arasındaki ilişkilerin tespit edilmesine yönelik bir araştırma
A study to determine the relationship between entrepreneurial characteristics and whistleblowing tendencies of health professionals
  1. Tez No: 963043
  2. Yazar: NIJAT GULIYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik Özellikleri, İhbarcılık Eğilimi, Sağlık Profesyonelleri, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Entrepreneurial Traits, Whistleblowing Tendency, Health Professionals, Structural Equation Modeling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, sağlık profesyonellerinin girişimcilik özellikleri ile ihbarcılık eğilimleri arasındaki yapısal ilişkileri yol analizi ile tespit etmektir. Araştırmanın evrenini Düzce ilinde faaliyet gösteren iki kamu hastanesinin tüm sağlık profesyonelleri oluşturmuştur. Verilerin toplandığı zaman diliminde kamu hastanelerinde toplamda 2684 sağlık profesyonelinin olduğu tahmin edilmektedir. Araştırma verileri kolayda örnekleme yöntemi ile yüz yüze anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Değerlendirmeye alınan ve verilerin analizinde kullanılan toplam anket sayısı 410'dur. Verilere güvenilirlik analizi, betimleyici analizler, farklılık analizleri ve yol analizi tekniği uygulanmıştır. Yapılan yol analizi sonuçlarına göre; sağlık profesyonellerinin girişimci kişilik özelliklerinden olan başarıya gereksinim duyma eğiliminde olma, içsel kontrol odaklılık eğiliminde olma, özgüvenli olma ve risk alma eğiliminde olma boyutları onların ihbarcılık eğilimlerini (içsel ihbarcılık, dışsal ihbarcılık, sessizlik) istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde etkilemiştir. Bunun yanı sıra sağlık profesyonellerinin girişimci kişilik özelliklerinden olan yenilikçilik eğiliminde olma boyutu ise onların ihbarcılık eğilimlerini (içsel ihbarcılık, dışsal ihbarcılık, sessizlik) istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilemiştir. Yapılan bu araştırma, sağlık profesyonellerinin ihbarcılık eğilimlerinin oluşmasında girişimci kişilik özelliklerinin önemli bir rolünün olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the structural relationships between entrepreneurial characteristics and whistleblowing tendencies of healthcare professionals through path analysis. The population of the study consisted of all health professionals of two public hospitals operating in Düzce province. It is estimated that there were a total of 2684 health professionals in public hospitals at the time the data were collected. The research data were collected using face-to-face survey technique with convenience sampling method. The total number of questionnaires evaluated and used in data analysis was 410. Reliability analysis, descriptive analysis, difference analysis and path analysis techniques were applied to the data. According to the results of the path analysis, the dimensions of the entrepreneurial personality traits of health professionals, which are the tendency to need success, the tendency to be internal control oriented, the tendency to be self-confident and the tendency to take risks, statistically significantly and negatively affected their whistleblowing tendencies (internal whistleblowing, external whistleblowing, silence). In addition, the dimension of innovativeness, which is one of the entrepreneurial personality traits of health professionals, statistically significantly and positively affected their whistleblowing tendencies (intrinsic whistleblowing, extrinsic whistleblowing, silence). This study revealed that entrepreneurial personality traits have an important role in the formation of health professionals' whistleblowing tendencies.