Güneş enerji santrallerinin işletmelerde sürdürülebilir rekabet avantajı olarak değerIendirilmesi: Ekonomik ve çevresel katkılar ile marka algısı üzerine etkileri
Evaluating solar power plants as a sustainable competitive advantage in businesses: Their economic and environmental contributions and their impact on brand perception
- Tez No: 963134
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Yenilenebilir Enerji, Sürdürülebilir Rekabet Avantajı, Marka Algısı, Enerji Tüketimi, Kurumsal İmaj, Sürdürülebilirlik, Solar Energy, Renewable Energy, Sustainable Competitive Advantage, Brand Perception, Energy Consumption, Corporate Image, Sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Dünya genelinde hızlı nüfus artışı, sanayileşme, ekonomik büyüme ve kentleşme gibi faktörler enerjiye olan talebi her geçen gün artırmaktadır. Enerji tüketimi ile ekonomik ve sosyal kalkınma arasında doğrusal bir ilişki bulunmakta olup, ülkelerin refah düzeylerinin yükselmesi enerji ihtiyacının da paralel şekilde artmasına neden olmaktadır (Koç & Şenel, 2013). Enerji, kıt bir kaynak olarak sadece ekonomik büyümenin değil, aynı zamanda sosyal kalkınmanın da temel belirleyicilerinden biridir (Koç, 2020; Koç & Apaydın, 2020). Ancak bu artan enerji ihtiyacı, küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi çevresel tehditleri beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda, işletmeler sürdürülebilirlik stratejilerini yeniden yapılandırmakta ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmektedir. Özellikle güneş enerjisi; ekonomik, çevresel ve stratejik avantajları nedeniyle işletmeler için önemli bir alternatif haline gelmiştir. Güneş enerji santralleri (GES), işletmelere enerji maliyetlerini düşürmenin ötesinde, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma, çevresel sorumluluklarını yerine getirme ve marka algısını olumlu yönde güçlendirme gibi çok boyutlu katkılar sağlamaktadır. Bu çalışma, güneş enerji santrallerinin işletmelere sağladığı ekonomik, çevresel ve kurumsal katkıları analiz ederek, bu katkıların marka algısı ve sürdürülebilir rekabet avantajı üzerindeki etkilerini bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bulgular, GES yatırımı yapan işletmelerin hem finansal performans hem de kurumsal imaj açısından pozitif ayrıştığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, çevresel sorumluluk sahibi markaların tüketici güveni ve sadakati açısından daha güçlü bir konuma sahip oldukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
xGlobally, factors such as rapid population growth, industrialization, economic expansion, and urbanization have significantly increased the demand for energy. There is a direct correlation between energy consumption and economic and social development, and as countries experience higher levels of prosperity, their energy requirements also grow accordingly (Koç & Şenel, 2013). As a scarce resource, energy not only serves as a critical driver of economic growth but also plays a central role in achieving social development (Koç, 2020; Koç & Apaydın, 2020). However, this escalating demand for energy also brings forth serious environmental concerns such as global warming and climate change. In this context, businesses have begun to restructure their sustainability strategies and increasingly shift toward renewable energy sources. Among these, solar energy has emerged as a prominent alternative due to its economic, environmental, and strategic advantages. Solar power plants (SPPs) not only help businesses reduce their energy costs, but also contribute significantly to the achievement of sustainability goals, the fulfillment of environmental responsibilities, and the enhancement of brand perception. This study aims to analyze the economic, environmental, and corporate benefits provided by solar power plants for businesses, and to assess the impact of these benefits on brand perception and sustainable competitive advantage through a holistic approach. The findings reveal that companies investing in SPPs tend to differentiate positively in terms of both financial performance and corporate image. Moreover, brands that demonstrate environmental responsibility are found to hold stronger positions in terms of consumer trust and loyalty.