Simetrik aralık üzerindeki bernstein-kantorovich polinomlarının bir modifikasyonu
A modification of bernstein-kontorovich polynomials ona symmetric interval
  1. Tez No: 963156
  2. Yazar: NURŞİN DAMAR AYLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN İZGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bernstein polinomarı, Bernstein- Kantorovich polinomları, Korovkin teoremi, yaklaşım hızı, lineer pozitif operatör, Bernstein polynomial, Bernstein-Kantorovich polynomials, Korovkin theorem, rate of approximation, linear positive operator
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Genel olarak bu çalışmada Lineer Pozitif Operatörler dizisi olan N_ծ (f;u) operatörünün yaklaşım özellikleri incelenmekte olup temel özellikleri incelenmiştir. Operatörümüzün düzgün yaklaşımı, Korovkin teoremi kullanılarak gösterilmiştir. Önceki çalışmaları inceleyerek bir genelleme elde ettiğimiz operatörün yaklaşımını, yaklaşım hızını, Voronowskaja tipi asimptotik yaklaşımı ve Lipschitz şartını sağlayan fonksiyonlar için incelenmiştir. N_ծ (f;u) Operatörünün yaklaşım özellikleri incelenmiştir. Verilen operatör için farklı fonksiyonlara yaklaşımı grafik yardımıyla gösterilmiştir. Seçilen bir fonksiyon ise N_ծ (f;u) operatörünün bir fonksiyona yaklaşımının“ծ”ve“u”nun bazı değerleri için nümerik değerleri bulunup, bulunan değerler tablo olarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In general, in this study, the approximation properties of the operator N_ծ (f;u), which is a sequence of Linear Positive Operators, are examined and their basic properties are examined. The smooth approximation of our operator is shown using Korovkin's theorem. By examining previous studies, the approximation of the operator, which we obtained a generalization, is examined for functions that satisfy the approximation speed, Voronowskaja type asymptotic approximation and Lipschitz condition. The approximation properties of the operator N_ծ (f;u) are examined. The approximation of different functions for the given operator is shown with the help of graphics. If a selected function is a function, the numerical values of the approximation of the operator N_ծ (f;u) to a function are found for some values of“ ծ ”and“u”, and the values found are prepared as a table.