Hasan Uçarsu'nun 'Yüksek Ruh' adlı eserinin icra pratikleri ve stil özellikleri açısından incelenmesi
Examination of Hasan Uçarsu's work 'Yüksek Ruh' in termsof performance practices and style features
- Tez No: 963213
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, Batı Müziği, Kanun, Üç Telli Klasik Kemençe, Müzikoloji, Turkish Music, Western Music, Kanun, Three Stringed Classical Violin, Musicology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez, Çağdaş Türk bestecilerinden Prof. Dr. Hasan UÇARSU'nun“Yüksek Ruh”adlı eserini hem stilistik hem de icra pratikleri açısından detaylı biçimde incelemektedir. Çalışmada, eserin hem Türk müziği ögeleri ile hem de Batı müziği teknikleri ile kurduğu sentez değerlendirilmektedir. Özellikle üç telli klasik kemençe ve kanun gibi Türk müziği enstrümanlarının çağdaş müzik dilinde nasıl kullanıldığı ve bu çalgılar üzerinde yaratılan yeni ifade teknikleri analiz edilmiştir. Hasan Uçarsu, eserinde Türk müziğine özgü motifleri, Batı müziğinin armonik ve formal yapıları ile başarılı bir şekilde birleştirir.“Yüksek Ruh”, hem içsel bir derinlik hem de dramatik bir ifade gücünü aynı anda barındıran, tematik olarak Çanakkale Savaşı'na ve Türk askerinin fedakarlığına ithaf edilmiş bir eserdir. Eserin ismi Mustafa Kemal Atatürk'ün Bomba Sırtı'nda gerçekleşen çarpışmalar ile ilgili söylediği“bu muharebeyi kazandıran bu Yüksek Ruh 'tur.”sözünden ilhamla seçilmiştir. Bu bağlamda eserin duygusal altyapısı, yalnızca bireysel bir anlam değil, aynı zamanda tarihsel bir hafıza ve ulusal bir bilinç taşımaktadır. Tezde, üç telli klasik kemençe ve kanun icrasının bu eserde karşılaştığı teknik zorluklara ve yeni ifade biçimlerine de yer verilmiştir. Özellikle süslemeler, glissandolar, yay teknikleri, mandal geçişleri ve çokseslilik gibi unsurların bu geleneksel çalgılar üzerinde uygulanabilirliği, geniş bir analizle değerlendirilmiştir. Bu uygulamaların literatüre kazandırılması, enstrüman eğitimi açısından da önemli bir gelişim alanı sunmaktadır. Hasan Uçarsu'nun eseri yazarken icracılara tanıdığı ifade özgürlüğü, enstrümanların doğasına duyduğu saygının da bir göstergesidir. Bestecinin, süslemelerin ve tavırların icracılar tarafından özgürce yorumlanmasına izin vermesi, esere hem doğallık hem de bireysel yorum zenginliği ve aynı zamanda büyük bir ifade derinliği de katmıştır. Sonuç olarak bu çalışma“Yüksek Ruh”adlı eserin, sadece bir müzik eseri değil, aynı zamanda bir tarihsel anlatı, çalgısal bir teknik gelişim alanı ve müzikal bir ifade aracı olduğunu ortaya koymaktadır. Eser, üç telli klasik kemençe ve kanun gibi geleneksel çalgıların çağdaş müzikteki potansiyelini göstermesi açısından Türk müzik literatüründe özel bir konuma sahiptir. Tez, bu potansiyelin müzik eğitimi ve performans pratiği açısından nasıl değerlendirilebileceğine dair öneriler de sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines in detail the work“Yüksek Ruh”by Prof. Dr. Hasan UÇARSU, one of the contemporary Turkish composers, in terms of both stylistic and performance practices. The synthesis of the piece with both Turkish music elements and Western music techniques is evaluated. In particular, the use of Turkish musical instruments such as the three-stringed classical kemençe and kanun in contemporary musical language and the new expressive techniques created on these instruments are analyzed. Hasan Uçarsu successfully combines the motifs of Turkish music with the harmonic and formal structures of Western music.“Yüksek Ruh”is thematically dedicated to the Battle of Gallipoli and the sacrifice of the Turkish soldier, with both an inner depth and a dramatic expressive power. The title of the work was inspired by Mustafa Kemal Atatürk's words about the battles on Bomba Sırtı:“It is this High Spirit that won this battle”. In this context, the emotional infrastructure of the work carries not only a personal meaning, but also a historical memory and a national consciousness. In the thesis, the technical difficulties and new forms of expression encountered by the three-stringed classical kemençe and kanun in this work are also included. In particular, the applicability of elements such as ornaments, glissandos, bowing techniques, latch transitions and polyphony on these traditional instruments has been evaluated with a wide analysis. Bringing these applications to the literature offers an important area of development in terms of instrument education. The freedom of expression that Hasan Uçarsu gave to the performers while writing the work is also an indication of his respect for the nature of the instruments. The composer's allowing the performers to freely interpret the ornaments and mannerisms adds both spontaneity and richness of individual interpretation to the work, as well as a great depth of expression. As a result, this study reveals that“Yüksek Ruh”is not only a musical work, but also a historical narrative, a field of instrumental technical development and a means of musical expression. The work has a special position in Turkish music literature in terms of showing the potential of traditional instruments such as the three-stringed classical kemençe and kanun in contemporary music. The thesis also offers suggestions on how this potential can be utilized in terms of music education and performance practice.