Hasan Uçarsu'nun geleneksel enstrümanları kullanma teknikleri ve bu tekniklerden yol çıkılarak yazılan eser; Geride Kalan
Hasan Uçarsu's technic of using traditional instruments and the left behind composed basing on these technics
  1. Tez No: 752047
  2. Yazar: AYŞECAN OLGUN
  3. Danışmanlar: PROF. MUTLU DEMİR TORUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kanun, Çokseslilik, Hasan Uçarsu, Kanun, Polyphony, Hasan Uçarsu
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu tezin çalışma konusu, Hasan Uçarsu'nun“Eski İstanbul'un Arka Sokaklarında”isimli eserinin analizi üzerinden, geleneksel bir enstrümanın, çağdaş bir müzik içinde hangi yöntemlerle kullanabileceğini araştırmak ve geleneksel enstrümanların yer aldığı yeni bir eser bestelemektir. Bu tez, giriş, literatür araştırması, gereç ve yöntem, Hasan Uçarsu'nun hayatı ve bestecilik anlayışı, Eski İstanbul'un Arka Sokaklarında isimli eserin analizi, Geride Kalan ve sonuç başlıklarından oluşmaktadır. Hasan Uçarsu'nun eseri, form ve melodi, ritmik yapı, çokseslilik ve tını başlıkları altında incelenmiştir. Bu incelemeden yola çıkılarak bestelenen“Geride Kalan”isimli müzik, kanun, kemençe, viyolonsel ve piyano için yazılmıştır. Kanunun çok sesli bir müzik içinde kullanılabilmesi açısından, incelenen eser örnek alınmıştır. Fakat ilk eserden farklı olarak, ikinci eserin içinde geleneksel müzikten yapılan bir alıntı yoktur. İki eserin müzik dili birbirinden farklı yapıdadır. Sonuç bölümünde, bir klasik Türk müziği enstrümanının, tamamıyla makamsal yapıda olmayan ve çoksesli bir müzik içinde, son derece aktif bir şekilde yer alabileceği ve müziğe nasıl bir yenilik kazandırdığı açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Main subject of this study is to search the using of traditional Turkish music instruments in a contemporary music, referring to Hasan Uçarsu's“On The Back Streets of The Old İstanbul”and composing a new piece which includes traditional Turkish music instruments. This thesis consists the titles Introduction, literature research, method and technique, Hasan Uçarsu's biography and his approach to composing, and analysis of On The Back Streets of The Old İstanbul, Left Behind and conculution. Hasan Uçarsu's composition has been analyzed on the titles of form and melody, rhythm, polyphony and sound.“Left Behind”which has inspired from the first composition, has been composed for kanun, kemençe, violoncello and piano. This piece is also a pattern for using kanun in a polyphonic composition. However,“Left behind”does not include any quotation from the traditional Turkish maqam music. Each composition has different musical languages. Conculution part includes the explanation of using the traditional Turkish music instruments efficently in a polyphonic compositions which also means a new approach at musical studies.