İnflamatuar bağırsak hastalıklarının tanı anı ve remisyondaki doku plazminojen aktivatörü ve plazminojen aktivatörü inhibitörü-1 düzeylerinin sağlıklı çocuklar ile karşılaştırılması
Comparison of tissue plasminogen activator and plasminogen activator inhibitor-1 levels at diagnosis and remission of inflammatory bowel disease with those of healthy children
- Tez No: 963369
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ULAŞ EMRE AKBULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, Doku plazminojen aktivatörü (t-PA), Plazminojen aktivatör inhibitörü (PAI-1), Tromboembolizm, Ulcerative colitis, Crohn's disease, Tissue plasminogen activator (tPA), Plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-1), Thromboembolism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: İnflamatuar bağırsak hastalıkları (İBH) çok sayıda komplikasyonlar ile karakterize bir hastalık grubudur. Tromboembolik komplikasyonların sebep sonuç ilişkisi net bilinmemektedir. Bu çalışmada, fibrinolitik sistem elemanlarından Doku Plazminojen Aktivatörü (tPA) ve Plazminojen Aktivatör İnhibitörü-1 (PAI-1) enzimlerinin, İBH tanısı alan çocuklarda düzeylerinin ölçülüp hastalık aktivitesi ile ilişkisinin belirlenmesi; sağlıklı kişiler, hastalığın başlangıcı ve hastalığın remisyonu sırasında düzeyleri arasında karşılaştırma yapılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 30 İBH tanılı çocuk (21 ülseratif kolit, 9 crohn hastalığı) ve yaş-cinsiyet açısından benzer özellikler taşıyan 30 sağlıklı kontrol birey dahil edilmiştir. Katılımcıların aktif hastalık ve remisyon dönemlerine ait boy-kilo gibi antropometrik ölçümleri, tam kan sayımı, inflamasyon belirteçleri, vitamin düzeyleri ve koagülasyon parametreleri kaydedilmiş; serum tPA ve PAI-1 düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Aktif hastalık ve remisyon dönemlerine ait veriler ayrı ayrı analiz edilmiş; kontrol grubu ile karşılaştırmalar yapılmıştır. Bulgular: Aktif hastalık döneminde beyaz küre, trombosit, CRP, ESR, PT, tPA ve PAI-1 düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek; albümin ve D vitamini düzeyleri ise anlamlı şekilde düşük saptanmıştır. Remisyon döneminde bu parametrelerin çoğu normal sınırlara yaklaşmış, ancak özellikle tPA düzeyleri Crohn hastalığı grubunda kontrol grubuna göre yüksek kalmaya devam etmiştir. Korelasyon analizlerinde, Crohn grubunda CRP ile hastalık aktivitesi arasında pozitif ilişki, ülseratif kolit grubunda ise D vitamini ile aktivite arasında negatif ilişki saptanmıştır. ROC analizine göre tPA'nın tanısal ayırt ediciliği yüksek bulunmuştur (AUC=0,834). Sonuç: Çocukluk çağı İBH'de tPA düzeyleri, özellikle aktif dönemde belirgin şekilde artmakta ve remisyonla birlikte azalma göstermektedir. Crohn hastalarında bu düzeyler remisyon döneminde dahi yüksek kalabilmektedir. tPA'nın tanı ve hastalık takibinde biyobelirteç olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. PAI-1 ise çocukluk çağında sınırlı tanısal değer göstermiştir. Fibrinolitik sistem parametrelerinin pediatrik İBH'deki rolünü daha net ortaya koymak için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Inflammatory bowel diseases (IBD) are a group of disorders characterized by a wide range of complications. The causal relationship behind thromboembolic complications in IBD remains unclear. This study aimed to evaluate the levels of key fibrinolytic markers, tissue plasminogen activator (tPA) and plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-1), in children diagnosed with IBD, to investigate their relationship with disease activity, and to compare these levels between healthy individuals, the active phase of the disease, and remission. Methods: The study included 30 pediatric patients with IBD (21 ulcerative colitis, 9 Crohn's disease) and 30 age- and sex-matched healthy controls. Anthropometric measurements, complete blood count, inflammatory markers, vitamin levels and coagulation parameters were recorded for all participants. Serum levels of tPA and PAI-1 were measured using ELISA. Data from the active disease and remission phases were analyzed separately and compared with the control group. Results: During the active disease phase, levels of white blood cells, platelets, CRP, ESR, PT, tPA, and PAI-1 were significantly higher compared to the control group, while albumin and vitamin D levels were significantly lower. Most parameters returned to near-normal levels during remission; however, tPA levels remained elevated in the Crohn's disease subgroup. Correlation analysis revealed a positive association between CRP and disease activity in the Crohn's group, and a negative association between vitamin D and disease activity in the ulcerative colitis group. ROC analysis demonstrated that tPA had high diagnostic accuracy (AUC = 0.834). Conclusion: In pediatric IBD, tPA levels significantly increase during the active phase and partially decline with remission. However, persistently elevated tPA levels in Crohn's disease suggest it may reflect sustained fibrinolytic imbalance. tPA may serve as a useful biomarker for diagnosis and disease monitoring, while PAI-1 appears to have limited diagnostic value in children. Further studies are warranted to better elucidate the role of fibrinolytic markers in pediatric IBD.