Serbest metabelyen nilpotent leibniz cebirleri
Free metabelian nilpotent leibniz algebras
- Tez No: 963382
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ÖZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Serbest metabelyen nilpotent Leibniz cebirleri, simetrik polinom, Free metabelian nilpotent Leibniz algebras, symmetric polynomi
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu tezde öncelikle sonlu rankı m olan ve sınıfı 3 ve 3'ten büyük olan bir serbest metabelyen nilpotent Leibniz cebirinin, sonlu rankı m olan 3. sınıftan bir serbest sol nilpotent Leibniz cebiri olduğu gösterildi. Bu cebir sınıfının bir bazı verildi. Rankı 2 olan serbest sol nilpotent Leibniz cebirlerinin simetrik polinomları incelenerek bu simetrik polinomların genel formu elde edildi. Rankı 2 olan serbest sol nilpotent Leibniz cebirlerinin simetrik polinomları için bir üreteç kümesi elde edildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, first of all, it is shown that a free metabelian nilpotent Leibniz algebra of finite rank m and class 3 or greater than 3 is a free left nilpotent Leibniz algebra of finite rank m and class 3. A basis of this algebra class is given. The symmetric polynomials of free left nilpotent Leibniz algebras of rank 2 are examined and the general form of these symmetric polynomials is obtained. A generated set is obtained for the symmetric polynomials of free left nilpotent Leibniz algebras of rank 2.