Hamzavi, Hamza-Nâme (c.68, v. 1b-48b): Dil incelemesi-metin-dizin
Hamzavi, Hamza-Nâme (volume 68, 1b-48b): Review-Text-Index
  1. Tez No: 963391
  2. Yazar: TUĞBA ULUCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE TÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hamzavî, Hamza-nâme, Menkıbe, Hikâye, Osmanlı Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Hamzavî, Hamza-nâme, Legend, Story, Ottoman Turkish, Old Anatolian Turkish
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 474
Özet
Türk, İran ve Arap toplumları, İslamiyet dairesine mensup olduktan sonra pek çok konuda olduğu gibi edebiyat alanında da etkileşim hâlinde bulunmuşlar ve ortak eserler meydana getirmişlerdir. Bu eserlerin belki de en ilgi çekicilerinden biri olan, Hz. Hamza'nın şahsiyeti etrafında şekillenen menkıbevi hikayelerden oluşan Hamza-nâmeler, her üç toplumda da sevilmiş ve rağbet görmüştür. 14. yüzyılda Hamzavî tarafından yazılan ve 72 cildi bulunduğu bilinen Hamza-nâmelerin müstensih nüshalarıyla birlikte Türkiye kütüphanelerinde pek çok nüshasının var olduğu malumumuzdur. Söz konusu çalışmada ele alınan 68. cilt, 96 varaktan oluşan bir müstensih nüshasıdır. Eser hem telif edildiği hem de istinsah edildiği dönemin izlerini taşımaktadır. Çalışmamızda eser, Arap harflerinden transkript edilerek çeviri yazıya aktarılmış, ses ve şekil bilgisi özellikleri bakımından incelenmiş ve metnin dizinli sözlüğü, özel adlar sözlüğü ile beraber hazırlanmıştır. Bu çalışmanın amacı pek çok cildi hâlihazırda çalışılmış olan Hamza-nâme külliyatının tamamlanmasına bir katkıda bulunmak ve ele alınan cildin taşıdığı dil özelliklerini tespit ederek sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Turkish, Iranian and Arab societies interacted in the field of literature as well as in many other fields after they became members of the Islamic circle and produced common works. Perhaps one of the most interesting of these works, the Hamza-nâmes, which consisted of tales shaped around the personality of Hz. Hamza, were loved and popular in all three societies. Written by Hamzavî in the 14th century and known to have 72 volumes, it is known that there are many copies of Hamza-nāmes in the libraries of Turkey together with the detached copies. The 68th volume, which is discussed in this study, is a detached manuscript consisting of 96 leaves. The work bears the traces of both the period in which it was composed and the period in which it was copied. In our study, the work has been transcribed from Arabic letters and transliterated, analysed in terms of phonology and morphology, and an indexed dictionary of the text has been prepared together with a dictionary of proper names. The aim of this study is to contribute to the completion of the Hamza-nâme corpus, many volumes of which have already been studied, and to identify and present the language features of the volume under consideration.