Hazar Gölü (Elazığ) suyunun radyoaktivite seviyelerinin belirlenmesi
Determination of the radioactivity levels in Hazar lake (Elazığ) water
- Tez No: 96344
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT DOĞRU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Elazığ, Hazar Gölü, Radyoaktivite, Radyasyon. * Bu tez, TÜBİTAK-YDABÇAG, Elazığ, Hazar Lake, Water, Radioactivity
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Fırat Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ill ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ HAZAR GÖLÜ (ELAZIĞ) SUYUNUN RADYOAKTİVİTE SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ* Fatih KÜLAHÇI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2000, Sayfa: Xffl + 86 Bu çalışmada, Hazar Gölü'nün (Elazığ) derinliklere göre toplam alfa ve beta radyoaktivite seviyeleri, belirlenmiştir. Belirlenen radyoaktivite seviyeleri, suyun temel kimyasal parametrelerinden olan pH, iletkenlik ve toplam sertlikle olan ilişkileri üzerinde durulmuştur. Su örneklerinin toplam alfa ve beta radyoaktiviteleri, örneklerin düşük sıcaklıkta buharlaştırma yöntemiyle çöktürülmesinden sonra elde edilen tortular üzerinden sırasıyla, ZnS kaplı katı bir parıldayıcı ve 2059 plastik parıldayıcı detektörler kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen aktivite değerleri; araştırma bölgesinin jeolojik oluşumu ve sonuçları, gölün derinlik seviyeleri, mevsimsel değişimler ve suyun pH, sertlik ve elektriksel iletkenliğinin göl havzasındaki canlılara olan etkileri ve su standartları açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca, radyoaktivite verilerinden yararlanarak Hazar Gölü iso-radyoaktivite eğrileri çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Master Thesis DETERMINATION OF THE RADIOACTIVITY LEVELS IN HAZAR LAKE (ELAZI?) WATER* Fatih KÜLAHÇI Fırat University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Physics 2000, Page: XIH + 86 In this study, the gross alpha and beta radioactivity levels versus depth of the Hazar Lake (Elazığ) were determined. The relationship between the determined gross alpha and beta radioactivity levels, the water pH, conductivity and the total hardness have also been studied. The collected water samples are firstly evaporated at low temperature and then the gross alpha and beta radioactivity counts from the sediments were made by using ZnS(Ag) solid and 2059 plastic scintillator detectors, respectively. These gross activity results have been evaluated according to the geologic evolution of the area, the depth of the lake, the seasonal changes and the water pH, hardness, the electrical conductivity effects on the living creatures in the lake and the radioactivity standards determined by international organisations. Using the radioactivity inputs, the iso-radioactivity curves of the lake have been identified.