Batman'daki TÜPRAŞ tesisinin çevreye yaydığı toksik metal düzeylerinin belirlenmesi
Determination of toxic metal levels emitted to environment by Batman-TÜPRAŞ
- Tez No: 96345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kurşun, Kadmiyum, Nikel, Sebze, Meyve, Toprak, Atomik Absorpsiyon, Lead, Cadmium, Nickel, Soil, Vegetables, Fruits, Atomic Absorption
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi BATMAN'DAKİ TÜPRAŞ TESİSİNİN ÇEVREYE YAYDIĞI TOKSİK METAL DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Gülbahar KESKİN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2000, Sayfa:69 Bu çalışmada, TÜPRAŞ ve yöresindeki su, sebze, meyve ve bunların yetiştirildiği toprak örneklerinde Alev Atomik Absorpsiyon Spektrometresi ile Cd, Pb ve Ni in tayini amaçlanmıştır. Sebze örneklerinde bu elementlerin konsantrasyonları oldukça düşük olduğundan (ppb düzeyinde), analiz şemasına bir zenginleştirme basamağının eklenmesi düşünülmüştür. Bu amaçla aktif karbon üzerinde metal-kupferron kelatının adsorpsiyonuna dayanan zenginleştirme seçilmiştir. Alevli Atomik Absorpsiyon Spektrometresine duyarlılığı arttıran Slotted Tube Atom Trap (STAT) aksesuarı takılmıştır. Elde edilen toprak, sebze ve meyve örnekleri metal konsantrasyonlarından tesisin merkezinden uzak mesafeye gidildikçe metal derişimlerinin arttığı görülmektedir.. Benzer şekilde arıtılmayan atık suda ve Pb bileşiklerinin kullanıldığı bölgenin toprağında çok yüksek metal içeriği bulunurken arıtılmış suda bu konsantrasyon önemli ölçüde azaldığı gözlenmiştir. Sebze örneklerinde bulunan Pb, Cd ve Ni konsantrasyonları sırasıyla 20-160, 2-35 ve 15-1 10 ppb arasında değişmektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF TOXIC METAL LEVELS EMITTED TO ENVIRONMENT BY BATMAN-TÜPRAŞ Gülbahar KESKİN Firat Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Chemistry 2000, Page:69 In this study, determinations of lead, cadmium and nickel by Flame Atomic Absorption Spectrometry in water, fruits, vegetables and the soils which they have been grown, around the TÜPRAŞ, were purposed. Because the levels of these elements in water, wegetable and fruit samples are very low, an enrichment step was added to the analysis schema. The adsorption of metal-cupferron chelat on activated carbon was preferred for this purpose.. Sloted Tube Atom Trap (STAT) was used for increasing of the sensitivity of Flame Atomic Absorption Spectrometry. From the obtained results, it is seen that metal concentrations were increasing related with distance from the center of TÜPRAŞ. The high levels of metal concentrations were found in the wastewater and sou of TÜPRAŞ. However, these high metal concentraions were found as low in the cleaning water. The obtained Pb, Cd and Ni concentraions are the range of 20-160, 2-35 and 15-110 ppb, for vegetables, respectively.