Göğüs ağrısı ile acil servise başvuran hastalarda yatak başı ultrasonografi ile ölçülen aşil tendon kalınlığının, koroner damarlardaki etkilenim ve olumsuz kardiyak olayları ön görmedeki etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of achilles tendon thickness measured by bedside ultrasonography in predicting coronary artery involvement and adverse cardiac events in patients presenting to the emergency department with chest pain
  1. Tez No: 963466
  2. Yazar: MUHARREM KANER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ÖZSARAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, AKS, aşil tendonu, göğüs ağrısı, USG, Achilles tendon, ACS, chest pain, emergency department, USG
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışma, acil servise göğüs ağrısıyla başvuran hastalarda yatak başı ultrasonografi (USG) ile ölçülen aşil tendonu kalınlığının akut koroner sendrom (AKS), risk skorlamaları, koroner arter tutulumu ve majör olumsuz kardiyak olay gelişimi ile ilişkisini araştırmayı amaçlamıştır. Aşil tendonu kalınlığının kardiyovasküler risk değerlendirmesinde geleneksel skorlamalara ek bağımsız bir belirteç olabileceği hipotezi incelenmiştir. YÖNTEM: Bu prospektif, randomize, gözlemsel çalışmaya, Eylül 2024-Mayıs 2025 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne başvuran 132 gönüllü hasta dahil edilmiştir. Katılımcıların demografik verileri, ek hastalıkları, EKG bulguları, laboratuvar değerleri ve risk skorları kaydedilmiştir. Aşil tendonu ölçümleri Butterfly iQ USG probu ile biplane görüntüleme kullanılarak yapılmıştır. Hastalar AKS olan ve olmayan gruplara ayrılmış, koroner anjiyografi sonuçları ve 30 günlük majör olumsuz kardiyak olay insidansı takip edilmiştir. BULGULAR: EKG'de ST-T segment değişikliği olan hastalar ve yatışı yapılanlarda, aşil tendonu kalınlık ve alan ölçümleri, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p0,05). SONUÇ: Bu bulgular, aşil tendonu kalınlığının, göğüs ağrısıyla başvuran hastalarda EKG'deki ST-T segment değişiklikleri ve yatış kararı ile ilişkili olabileceğini ayrıca aşil tendonu daha kalın olan hastaların daha yüksek risk gösterebileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, kalınlığın lezyonlu koroner arter sayısı veya 30 günlük majör olumsuz kardiyak olay gelişimi için bağımsız bir prediktör olmadığını ortaya koymuştur. Aşil tendonu kalınlığının kardiyovasküler risk değerlendirmesindeki potansiyel rolü için daha kapsamlı ve uzun vadeli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
AIM: This study aimed to investigate the relationship between achilles tendon thickness measured by bedside ultrasonography (USG) and acute coronary syndrome (ACS), risk scores, coronary artery involvement, and the development of major adverse cardiac events in patients presenting to the emergency department with chest pain. The hypothesis that achilles tendon thickness could serve as an independent marker in cardiovascular risk assessment in addition to traditional scoring systems was evaluated. MATERIALS AND METHODS: This prospective, randomized, observational study included 132 volunteer patients who presented to the Emergency Medicine Clinic of Sakarya University Training and Research Hospital between September 2024 and May 2025. Demographic data, comorbidities, ECG findings, laboratory values, and risk scores of the participants were recorded. Achilles tendon measurements were performed using a Butterfly iQ USG probe with biplane imaging. Patients were divided into groups with and without ACS, and coronary angiography results and 30-day major adverse cardiac events incidence were followed. RESULTS: In patients with ST-T segment changes on the ECG and those who were hospitalized, achilles tendon thickness and area measurements were found to be significantly higher statistically (p0.05). CONCLUSİON: These findings suggest that Achilles tendon thickness may be associated with ST-T segment changes on ECG and hospitalization decisions in patients presenting with chest pain and that patients with thicker tendons may indicate higher cardiovascular risk. However, thickness was not found to be an independent predictor of the number of coronary artery lesions or the occurrence of major adverse cardiac events within 30 days. More comprehensive and long-term studies are needed to clarify the potential role of achilles tendon thickness in cardiovascular risk assessment.