Construction of a scanning tunneling microscope and its application to graphite surface in air
  1. Tez No: 9635
  2. Yazar: İSMET İNÖNÜ KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ ELLİALTIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taramah Tünelleme Mikroskobu, Tünelleme, Mikroskop, Grafit. iv
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET BİR TARAMALI TÜNELLEME MİKROSKOBU TASARIMI VE GRAFİT YÜZEYİNDE UYGULANMASI KAYA,İsmet inönü Yüksek Lisans Tezi : Fizik Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Şinasi Ellialtıoğlu Şubat 1990, 81 sayfa Taramalı tünelleme mikroskobu yüzey bilimi çalışmaları için çok güçlü bir teknik olarak ortaya çıkmıştır. Bu mikroskop bulunuşuyla birlikte hızla gelişen bir araştırma konusu olmuş sağladığı olanaklarla çok ilginç uygulama alanlarının ve il gili tekniklerin gelişmesini sağlamıştır. Angstrom boyutlarındaki ayrıntıları inceleye- bilen bu mikroskobun tasarımı birçok özel yöntemler gerektirmektedir. Bu çalışmada ileriki çalışmalarda da kullanılabilecek yapıda kararlı bir taramalı tünelleme mikroskobu inşa edilmiştir. Mekanik yapısı, elektronik kontrolü, görüntü toplayıp işleyen ve sistemin genel denetimini yapan bir bilgisayara uyumlanması gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen mikroskobun ilk uygulaması grafit üzerinde yapılmış ve yüzeydeki altıgen örgü gözlemlenmiştir. Yüzeyde bulunan farklı iki tip atom ayırdedilebilmektedir. Bunun dışında çoklu uç ve asimetrik uç etkilerinden meydana gelen bazı olağan dışı görüntüler de elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTRUCTION OP A SCANNING TUNNELING MICROSCOPE AND ITS APPLICATION TO GRAPHITE SURFACE IN ALR KAYA, ismet inönü M.S. in Physics Supervisor : Prof. Dr. Şinasi Ellialtıoğlu February 1990, 81 pages The Scanning Tunneling Microscope (STM) has recently become the most pow erful instrument in surface science studies. A new rapidly growing era was opened after the invention of STM and the other related microscopes. Building of this sub- nanometer tool requires many instrumentational tricks and special techniques. In this study a compact and stable scanning tunneling microscope mechanics is con structed, analog control electronics and digital image storage units are developed. The control of the system and the processing of the images is done by a computer. The first application of microscopes is performed on Highly Oriented Pyrolithic Graphite surface and the details of the surface atomic construction was obtained. Two different type of atoms and the hollow-site of the hexagonal structure on the surface are identified. Also some anomalous images resulting from multiple tip effects and asymmetric tip structure are presented. Key Words : Scanning Tunneling Microscope, Tunneling, Microscope, Graphite. SCIENCE CODE: 404.03.01 in