Egzersiz yapan ve yapmayan bireylerin stresle başa çıkma yöntemleri ve öfke kontrol düzeylerinin incelenmesi
The investigation of exercising and non-exercising individuals' methods of coping with stress and anger control levels
- Tez No: 963528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT VAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, stresle başa çıkma, öfke kontrolü, bireysel farklılıklar, psikolojik dayanıklılık, Exercise, coping with stress, anger management, individual differences, psychological resilience
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmanın amacı; egzersizin stres ve öfke durumlarındaki etkisini görerek bireylerin yaşam kalitesini olumlu etkisinin belirlenmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modeline göre tasarlanmış, Kırşehir ve Gaziantep illerinde yaşayan, 18-60 yaş aralığında, 304 kadın ve 310 erkekten oluşan toplam 614 gönüllü bireyle yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak,“Stresle Başa Çıkma Yöntemleri Ölçeği”ve“Durumluk-Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, egzersiz yapan bireylerin stresle başa çıkma düzeylerinin egzersiz yapmayan bireylere kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yaş ve eğitim düzeyi gibi demografik değişkenlerin stresle başa çıkma düzeyleri üzerinde etkili olduğu, öfke kontrolü açısından ise bazı alt boyutlarda anlamlı farklar bulunduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda, bireylerin hem psikolojik sağlıklarını hem de yaşam kalitelerini artırmak amacıyla egzersiz temelli ve çok yönlü müdahale programlarının geliştirilmesi önerilmektedir. Ağustos 2025, 71 Sayfa
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the positive effect of exercise on individuals' quality of life by observing its effect on stress and anger situations. The study was designed according to the relational survey model and conducted with a total of 614 volunteer individuals living in Kırşehir and Gaziantep provinces, between the ages of 18-60, consisting of 304 women and 310 men.“Stress Coping Methods Scale”and“State-Trait Anger and Anger Expression Style Scale”were used as data collection tools. According to the findings of the study, it was determined that the level of coping with stress was significantly higher in individuals who exercised compared to individuals who did not exercise. It was determined that demographic variables such as age and education level were effective on coping with stress levels, and there were significant differences in some sub-dimensions in terms of anger control. In this context, it is recommended to develop exercise-based and multifaceted intervention programs in order to improve both psychological health and quality of life of individuals. August 2025, 71 Pages