Sol süperior parietal lobülün toplama işlemi becerisi ile ilişkisinin TMS 'sanal lezyon' ile değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the left superior parietal lobule and addition performance using TMS-based 'virtual lesion
  1. Tez No: 963560
  2. Yazar: SÜMEYYE DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEVHİBE SARICAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Problem Solving, Arithmetic Processing, EEG, fMRI, TMS, Virtual Lesion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Matematik işlemlerinin gerçekleştirilmesi, günlük yaşam yelpazesinde geniş yer alan temel bir bilişsel beceridir. Matematiksel işlemler sırasında dikkat, bellek, çalışma belleği, değerlendirme, kontrol etme ve karar verme gibi bilişsel süreçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Matematik işlemlerinin gerçekleştirilmesinin, birçok bilişsel süreçle bağlantılı olduğu bildirilse de farklı hesaplama süreçlerinde aktifleşen beyin alanları hakkındaki bilgi oldukça sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı sol Süperior Parietal Lobül(SPL) bölgesinin toplama işlemleri üzerindeki rolünü araştırmak ve bu bölgeye uygulanan transkranial manyetik stimülasyon(TMS) ile oluşturulan sanal lezyonun, bu işlemler sırasında meydana gelen teta yanıtı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmaya 18-30 yaş arası 15 sağlıklı genç yetişkin dahil edildi. Katılımcılar bilişsel ve davranışsal testleri gerçekleştirdikten sonra bireylerin Manyetik Rezonans(MR) görüntü kayıtları alınarak, navigasyon cihazında koordinatlar üzerinde SPL bölgeleri işaretlenmiştir. Katılımcıların 64 kanal, uyarım öncesi 3 dakika gözler açık ve 3 dakika gözler kapalı dinlenme durumu EEG'leri kaydedildikten sonra 2 basamaklı sayılarla eldeli ve eldesiz toplama işlemleri sunularak uyarım öncesi EEG çekimi tamamlandı ve TMS cihazı ile uyarım gerçekleştirildi. Uyarım sonrası, uyarım öncesi ile protokol aynı olacak şekilde EEG çekimi tamamlandı. Çalışma 2 ayrı oturum halinde gerçekleştirilmiş olup sanal lezyon ve sham uyarımı yapıldı.
Özet (Çeviri)
Mathematical operations represent a fundamental cognitive skill that plays a significant role in daily life. Performing mathematical tasks involves various cognitive processes such as attention, memory, working memory, evaluation, control, and decision-making. Although it has been reported that mathematical operations are linked to multiple cognitive functions, knowledge about the specific brain regions activated during different types of calculation remains limited. This study aimed to investigate the role of the left superior parietal lobule (SPL) in addition operations and to examine the effect of a transcranial magnetic stimulation (TMS)-induced virtual lesion in this area on theta-band responses during these tasks. Fifteen healthy young adults aged between 18 and 30 participated in the study. After completing cognitive and behavioral tests, participants underwent magnetic resonance imaging (MRI), and the coordinates of the SPL regions were marked using a neuronavigation system. EEG recordings were obtained using a 64-channel system, including three minutes each of eyes-open and eyes-closed resting-state EEG prior to stimulation. Then, participants completed addition tasks involving two-digit numbers with and without carrying. After the pre-stimulation EEG recordings, TMS stimulation was applied. Post-stimulation EEG recordings were conducted using the same protocol as before the stimulation.The study was conducted in two separate sessions, including both real (virtual lesion) and sham stimulation conditions. Findings revealed a significant increase (p < 0.05) in theta-band activity between 100–400 ms during addition tasks following virtual lesion stimulation, particularly in the temporal and right hemisphere regions. During addition tasks involving carrying, a significant increase (p < 0.05) in theta-band activity was observed in the 100–400 ms time window, especially in the parietal region. This increase was more pronounced following virtual lesion stimulation compared to sham stimulation.