Hipotiroidili hastalarda metabolik parametreler ve epikardiyal yağ dokunun değerlendirilmesi
Metabolic parameters and epicardial fat tissue evaluation in patients with hypothyroidism
  1. Tez No: 963636
  2. Yazar: ÖZGE ÇAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. EMİN PALA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipotiroidi, Epikardiyal Yağ Doku, Metabolik Parametre, Hypothyroidism, Epicardial Fat Tissue, Metabolic Parameters
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışma hipotiroidili hastalarda metabolik parametrelerin ve epikardiyal yağ doku kalınlığının değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel olarak planladığımız çalışmamız, 01.09.24- 30.12.24 tarihleri arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 18-65 yaş aralığındaki hastalardan 50 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Katılımcılardan Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam Formu alınmıştır. Sonrasında hastane otomasyon sisteminden son 6 ay içinde yapılmış üre, kreatinin, glukoz, HDL, LDL, trigliserid, total kolesterol, insülin, HOMA, Anti-TPO, Anti-TG, TSH, T3, T4 değerleri çalışmada kullanılmak üzere alınmıştır. Sonrasında hastanemizdeki bir kardiyolog tarafından epikardiyal yağ doku kalınlığı ölçümleri yapıldı. Çalışmanın tüm istatistiksel analizleri IBM SPSS Statistics sürüm 25.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, ABD) Verilerin normallik dağılımı Shapiro-Wilk testi ile değerlendirilmiş; parametrik varsayımlar sağlanmayan değişkenler için nonparametrik yöntemler tercih edilmiştir. Bulgular: Hipotiroidili hasta grubunda serbest T3 düzeyinin anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptanmıştır. Bu fark çok büyük etki büyüklüğü ile desteklenmiştir (p 0,40). Böbrek fonksiyonu açısından, hipotiroidili hasta grubunda kreatinin düzeyi anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p = 0,001). Lipit profili incelendiğinde, gruplar arasında LDL, trigliserid ve total kolesterol düzeylerinde anlamlı bir fark gözlenmemiştir (Tüm p> 0,10). Ancak HDL kolesterol hipotiroidili hasta grubunda anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır (p=0,047). EYK hipotiroidili hasta grubunda belirgin şekilde artmış olup, bu fark hem istatistiksel olarak anlamlıdır (p = 0,001) hem de büyük düzeyde etki büyüklüğü taşımaktadır (Cohen's d = 0,96). Sonuç: Hipotiroidili hastalarda metabolik belirteçlerde belirgin değişiklik saptanmamış olup, EYK değerleri klinik açıdan anlamlı bir artış göstermiştir. Bu durum hipotiroidili hastalarda EYK'nın bir kardiyak bir belirteç olarak kullanılabileceğini konusunda fikir birliğindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aims to evaluate metabolic parameters and epicardial fat tissue thickness in hypothyroid patients Materials and Methods: Our cross-sectional study was conducted with the participation of 50 patients aged 18-65 who applied to the Ümraniye Education and Research Hospital Family Medicine Polyclinic between September 1, 24 and December 30, 24. Informed Voluntary Consent Form was obtained from the participants. Afterwards, urea, creatinine, glucose, HDL, LDL, triglyceride, total cholesterol, insulin, HOMA, Anti-TPO, Anti-TG, TSH, T3, T4 values taken from the hospital automation system within the last 6 months were obtained to be used in the study. Afterwards, epicardial fat tissue thickness measurements were performed by a cardiologist in our hospital. All statistical analyses of the study were performed using IBM SPSS Statistics version 25.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA). The normality distribution of the data was evaluated with the Shapiro-Wilk test; non-parametric methods were preferred for variables that did not meet parametric assumptions. Results: Results: Free T3 levels were found to be significantly lower in the hypothyroid patient group. This difference was supported by a very large effect size (p 0.40). In terms of renal function, creatinine level was found to be significantly lower in the hypothyroid patient group (p = 0.001). When the lipid profile was examined, no significant difference was observed between the groups in terms of LDL, triglyceride and total cholesterol levels (All p>0.10). However, HDL cholesterol was found to be significantly higher in the hypothyroid patient group (p=0.047). EFT was significantly increased in the hypothyroid patient group, and this difference was both statistically significant (p = 0.001) and had a large effect size (Cohen's d = 0.96). Conclusion: No significant change was found in metabolic markers in hypothyroid patients, and epicardial fat thickness values showed a clinically significant increase. This situation supports the idea that epicardial fat thickness can be used as a cardiac marker in hypothyroid patients.