Sağlık turizmi kapsamında Antalya'da yoga turizmi örneği
Yoga tourism example in Antalya within the scope of health tourism
- Tez No: 963673
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKIN EKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yoga Turizmi, Sağlık Turizmi, Rekreasyonel Faaliyetler, Yoga İnancı, Mental İyilik Hali, Algılanan Hizmet Kalitesi, Davranışsal Niyet, Demografik Özellikler, Niş Pazarlama, Yoga Tourism, Health Tourism, Recreational Activities, Yoga Belief, Mental Well-Being, Perceived Service Quality, Behavioral Intention, Demographic Factors, Niche Marketing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, sağlık turizmi kapsamında gelişmekte olan yoga turizmini ele alarak, Antalya'daki konaklama işletmelerinde yoga inzivasına katılan bireylerin yoga inanç düzeyleri, algıladıkları hizmet kalitesi, mental iyilik halleri ve davranışsal niyetleri arasındaki ilişkileri demografik değişkenler çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Rekreatif bir etkinlik olarak yoga, bireylerin fiziksel, zihinsel ve ruhsal dengeye ulaşmasını destekleyen bütüncül bir uygulama olup (Iyengar, 2021:19), turizm bağlamında hem bedensel hem de psikolojik faydalarıyla ön plana çıkmaktadır (Connell, 2006:1094). Araştırma sonuçlarına göre; cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim ve gelir düzeylerinin yoga inancı ve davranışsal niyet gibi bazı değişkenler üzerinde anlamlı farklılıklar yarattığı tespit edilmiştir. Örneğin, yaş arttıkça davranışsal bağlılık düzeyinin yükseldiği; eğitim düzeyi arttıkça bireylerin hizmete yönelik beklentilerinde artış gözlendiği ve daha eleştirel tutumlar benimsedikleri belirlenmiştir (Zeithaml vd., 1996; Baker ve Crompton, 2000). Mental iyilik hali düzeylerinde genel olarak demografik farklılık gözlemlenmemekle birlikte, evli bireylerin daha yüksek öznel iyi oluş düzeyine sahip oldukları görülmüştür (Dush ve Amato, 2005). Sonuçlar, yoga turizmi kapsamında sunulacak hizmetlerin, katılımcıların demografik özelliklerine duyarlı ve kişiselleştirilmiş biçimde yapılandırılmasının, hizmet kalitesi algısını ve tekrar ziyaret etme niyetini olumlu yönde etkileyebileceğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda çalışma hem akademik literatüre katkı sağlamakta hem de yoga turizmine yönelik stratejik pazarlama ve hizmet planlamaları için uygulayıcı düzeyde yol gösterici nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the emerging niche market of yoga tourism within the scope of health tourism and aims to examine the relationships between yoga beliefs, perceived service quality, mental well-being, and behavioral intentions of tourists who participated in yoga retreats at accommodation establishments in Antalya. As a recreational activity, yoga supports individuals in achieving physical, mental, and spiritual balance through a holistic practice (Iyengar, 2021:19), and in the context of tourism, it stands out with its combined physical and psychological benefits (Connell, 2006:1094). Findings indicate that demographic variables such as gender, age, marital status, education, and income levels significantly affect certain dimensions such as yoga beliefs and behavioral intentions. For example, as age increases, behavioral loyalty tends to rise, and with higher education levels, individuals develop greater expectations and adopt more critical attitudes toward service quality (Zeithaml vd., 1996; Baker and Crompton, 2000). Although overall mental well-being scores did not differ significantly by demographics, married participants exhibited higher levels of subjective well being compared to singles (Dush and Amato, 2005). The results suggest that services offered within yoga tourism should be tailored to the demographic profiles of participants to enhance perceived service quality and revisit intentions. Accordingly, this study contributes to the academic literature while also offering practical insights for strategic marketing and service design in yoga tourism.