Halk hekimliğinin kentsel görünümleri: Isparta örneği
Urban views of folk medicine: The Isparta example
  1. Tez No: 963693
  2. Yazar: ÇİĞDEM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURŞEN ADAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Hastalık, Halk Hekimliği, Modern Tıp, Kent, Modernleşen halk hekimliği, Health, Disease, Folk Medicine, Modern Medicine, City, Modernized Folk Medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Modernleşme teorisi, halk hekimliği uygulamalarını modern aklın ürünü olmayan, kır ya da kent yaşamında tercih edilen uygulamalar olarak nitelendirir. Fakat halk hekimliği uygulamalarının günümüzde kente eklemlenmesi bu teorinin argümanlarının yeniden düşünülmesi gerektiğini ortaya koyar. Bu bağlamda çalışmanın amacı, halk hekimliği uygulamalarının kent yaşamında tekrardan gün yüzüne nasıl çıktığını; kentteki sağlık hizmetlerine nasıl katkı sunduğunu ve halk hekimliği uygulamalarından kimlerin, nasıl ve hangi amaçlarla yararlandığını anlamaya çalışmaktır. Araştırmada nitel yöntem ve fenomenoloji deseni kullanılarak kartopu örneklemiyle 14 erkek ve 13 kadın olmak üzere toplamda 27 halk hekimi ile görüşülmüştür. Yarı yapılandırılmış görüşme formuyla veriler toplanmıştır. Katılımcıların halk hekimliğine dair deneyimlerini içeren veriler, MaxQDA nitel analiz veri programında analiz edilerek literatürle birlikte yorumlanmıştır. Çalışmada görüşülen katılımcıların kentte iyileştiricilik serüveninin nasıl başladığı ve devam ettiği, halk hekimlerinin hangi tedavilerle kentin sağlık ve hastalık ihtiyacını karşılamaya çalıştığı, kimlerin neden ve hangi sebeplerle görüşülen halk hekimlerinden yardım aldığı halk hekimlerinin danışanlarına yardım ederken modern tıbbi olanaklardan nasıl faydalandıkları hangi tedavi uygulamalarında modern tıptan yararlanılmadığı konuları derinlemesine anlaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre modern tıptaki son yıllardaki inanılmaz teknolojik gelişmelere rağmen halk hekimliği uygulamalarının halkın sağlık ihtiyaçlarına cevap vermede hala işlevsel olduğuna işaret etmektedir. Geniş bir yelpazede sağlık ve hastalıkla ilgili koruyucu ve tedavi edici hizmet sunan halk hekimliği uygulamaları modern tıbbi olanaklardan da yararlanmaktadır. Ancak Sağlık Bakanlığı ya da ilgili kurumlar aracılığıyla söz konusu uygulamaların denetlenmesi, bu hizmeti sunan iyileştiricilere eğitimler verilmesi ve ayrıca hazırlanan bitkisel içerikli ürünlerin incelenip onaylandıktan sonra halkın kullanımına sunulması halk sağlığı ve hekimliği açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Modernization theory characterizes folk medicine practices as practices that are not the product of modern wisdom and are preferred in rural or urban life. However, the addition of folk medicine practices to the city today reveals that the arguments of this theory should be rethought. In this context, the aim of the study is to try to understand how folk medicine practices have come to light again in urban life; how they contribute to health services in the city and who benefit from folk medicine practices, how and for what purposes. In the research, a total of 27 folk physicians, 14 men and 13 women, were interviewed with a snowball sample using a qualitative method and phenomenology pattern. The data including the participants' experiences on folk medicine were analyzed in the MaxODA qualitative analysis data program and interpreted together with the literatüre. It was tried to understand in depth how the participants interviewed in the study started and continued the healing adventure in the city, where folk physicians tried to meet the health and disease needs of the city with hagi treatments, who received help from public physicians who received help from interviewed folk physicians, why and for what reasons, how they benefited from modern medical facilities while helping their clients, which treatment applications did not benefit from modern medicine. According to the data obtained from the research, despite the incredible technological developments in modern medicine in recent years, folk medicine practices are still functional in responding to the health needs of the people. Folk medicine applications, which offer a wide range of preventive and therapeutic services related to health and disease, also benefit from modern medical facilities. However, it is important in terms of public health and medicine to inspect the said practices through the Ministry of Health or related institutions, to provide trainings to the improvers who provide this service, and also after the prepared herbal ingredient products were examined and approved.