A critical discourse analysis of the political news about Turkey in American press during emergency and disaster
Acil durum ve afet sırasında Amerikan basınında Türkiye hakkındaki siyasi haberlerin eleştirel söylem analizi
- Tez No: 963741
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Söylem Çözümlemesi, Fairclough'un üç boyutlu modeli, politik haberler, Amerikan basını, Türkiye, depremler, güç dinamikleri, Critical Discourse Analysis, Fairclough's three dimensional framework, political news, American press, Turkey, earthquakes, power dynamics
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 386
Özet
Medya, özellikle kriz zamanlarında dünyayı nasıl algıladığımızı şekillendirmede güçlü bir rol oynamaktadır. Bu tez, acil durumlar sırasında Amerikan basınında Türkiye'nin nasıl temsil edildiğini incelemektedir; odak noktası 1999 Kocaeli ve 2023 Kahramanmaraş depremleridir. Yöntemsel bir çerçeve olarak Eleştirel Söylem Çözümlemesi (ESÇ) kullanılarak, bu çalışma Norman Fairclough, Ruth Wodak, Teun A. van Dijk ve Noam Chomsky'nin eserlerinden yararlanmakta ve haber söylemine gömülü gizli iktidar yapıları ile ideolojik etkileri açığa çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın hedefi; dilin, anlatım tekniklerinin ve metinlerarasılık kullanımının, Türkiye'ye dair kamuoyu algısını nasıl etkilediğini ve bu algının daha geniş jeopolitik çıkarları nasıl yansıttığını anlamaktır. Fairclough'un üç boyutlu ESÇ modelini uygulayan bu araştırma, medya söyleminin metinsel, söylemsel ve sosyo-politik katmanlarını incelemektedir. Sözcük tercihleri, çerçeveleme teknikleri ve seçici vurgu gibi unsurların, ABD dış politika hedefleriyle uyumlu anlatılar oluşturmadaki rolü değerlendirilmiştir. Çalışma ayrıca kurumsal mülkiyet yapıları, politik eğilimler ve tarihsel bağlamın, Türkiye'nin medyadaki temsillerini nasıl etkilediğini araştırmaktadır. Bunun yanı sıra,“ötekileştirme”ve kalıp yargılar yoluyla güç dengesizliklerinin nasıl pekiştirildiği ve Türkiye'nin Batılı uluslarla karşıtlık içinde sunulmasıyla bu dengenin nasıl kurulduğu da analiz edilmektedir. Bulgular, Amerikan medyasının Türkiye'yi jeopolitik koşullara bağlı olarak şekillendirmek amacıyla örtük söylemsel stratejiler kullandığını ortaya koymaktadır. Seçici kaynak kullanımı, belirli temaların öne çıkarılması ve yüklü bir dilin kullanılması yoluyla basın, Türkiye'nin siyasi duruşunu ve kriz yönetimi stratejilerini destekleyen ya da sorgulayan anlatılar oluşturmaktadır. Bu araştırma, medya temsillerinin kamuoyu ve diplomatik ilişkiler üzerindeki etkilerine ışık tutmaktadır. Habercilikte kullanılan dili eleştirel bir biçimde inceleyerek, haber söylemine gömülü ideolojik duruşları ortaya koymaktadır. Bu durum, medya okuryazarlığına dair farkındalığın artırılması ve haber tüketiminde daha eleştirel bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Dil ve iktidar ilişkilerinin küresel anlatıların şekillenmesinde nasıl kesiştiğini tanıma gerekliliğine dikkat çeken çalışma, özellikle kriz anlarında Türkiye'ye dair algıların medya söylemi aracılığıyla nasıl biçimlendiğine dair derinlemesine bir anlayış sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Media plays a powerful role in shaping how we see the world, particularly during times of crisis. This dissertation explores how Turkey is represented in the American press during emergency events, focusing on the 1999 Kocaeli and 2023 Kahramanmaraş earthquakes. Using Critical Discourse Analysis (CDA) as a methodological framework, this study draws on the works of Norman Fairclough, Ruth Wodak, Teun A. van Dijk, and Noam Chomsky to uncover the hidden power structures and ideological influences embedded in news reporting. The goal is to understand how language, storytelling techniques, and intertextual references influence public perceptions of Turkey and reflect broader geopolitical interests. By applying Fairclough's three-dimensional CDA model, this research examines the textual, discursive, and socio-political layers of media discourse. It examines how vocabulary choices, framing techniques, and selective emphasis shape narratives that may align with U.S. foreign policy objectives. The study also investigates how corporate ownership, political bias, and historical context influence Turkey's portrayal. Moreover, it explores how practices of“othering”and stereotyping reinforce power imbalances by presenting Turkey in contrast to Western nations. The findings reveal that American media employs subtle discursive strategies to shape Turkey's depending on geopolitical circumstances. By selectively including sources, emphasizing particular themes, and using loaded language, the press constructs narratives that either support or challenge Turkey's political and crisis management strategies. This research sheds light on how media representations shape public opinion and diplomatic relations. By critically examining the language used in reporting, this study highlights how ideological positions are embedded within news discourse. It calls for greater awareness of media literacy and a more critical approach to consuming news, emphasizing the need to recognize how language and power intersect in shaping global narratives. Ultimately, this dissertation contributes to a deeper understanding of how media discourse influences perceptions of Turkey, particularly in moments of crisis.