İnsan kaynakları alanında kişisel verilerin korunması
Protection of personal data in the field of human resources
  1. Tez No: 963740
  2. Yazar: NUREFŞAN ZEYNEP ÇİZMECİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK GÖRGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Kişisel Verilerin Korunması, Çalışan, İnsan Kaynakları, Çalışanın Kişisel Verilerinin Korunması, Personal Data, Protection of Personal Data, Employee, Human Resources, Protection of Employee Personal Data
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 382
Özet
Günümüzde kişisel verilerin korunması, insan kaynakları alanında kritik bir öneme sahiptir. İnsan kaynakları uygulamaları ile kişisel verilerin korunması hukuku tarihsel gelişim süreci, ortaya çıktıkları bağlamlar ve uygulama ilkeleri bakımından pek çok noktada kesişmektedir. Çalışanlara ait özlük bilgileri, sağlık verileri, performans kayıtları gibi kişisel veriler insan kaynakları birimi tarafından toplanmakta ve işlenmektedir. Uluslararası rekabet ortamında, çalışanlardan elde edilen bu veriler stratejik değerdedir. Dijitalleşmeyle bilgi ve veri yoğunluğu da önemli ölçüde artış göstermiştir. Ancak bu veri yoğunluğu karşısında işletmeyi başarıya ulaştıracak olan unsur, doğru veri seçilerek etkin biçimde kullanılması olacaktır. Bu noktada öne çıkan temel disiplin“insan kaynakları”birimidir. İnsan kaynakları birimlerinin veri işleme süreçlerinde, yalnızca ulusal mevzuata değil aynı zamanda uluslararası veri koruma standartlarına da uygun hareket etmesi gerekmektedir. İnsan kaynakları alanında kişisel verilerin korunmasına yönelik sorunların tartışıldığı çalışmamızda, çalışanın işe başvurmasından işten ayrılmasına kadar kapsayan süreci ayrıntılı olarak açıklanacaktır. Birinci bölümde; insan kaynakları ile kişisel verilerin korunması hukuku ilişkisi kapsamında insan kaynakları ve kişisel veriler kavramının açıklanması ve tarihi gelişimleri, insan kaynakları ile kişisel verilerin ilişkisi, etkileşimi ve önemi üzerinde durulacaktır. İkinci bölümde; kişisel verilerin korunması hukukunun insan kaynaklarına etkisi incelenerek insan kaynakları süreçlerinde veri profillemeleri, insan kaynakları veri yönetimleri, insan kaynakları yönetimde yasal düzenlemelerin etkileri açıklanacaktır. Üçüncü bölümde; kişisel verilerin korunması hukukuna ilişkin hükümlerin insan kaynaklarında uygulama alanları olarak kişisel verilerin işlenmesi, toplanması, iş ilişkisinin devamı sırasında kişisel verilerin işlenmesi, iş ilişkisinin bitiminde kişisel verilerin işlenmesi anlatılacaktır. Dördüncü bölümde ise; verilerin saklanması, aktarımı ve imhası anlatılacaktır. Ayrıca son dönemlerde insan kaynakları süreçlerinde kullanılmaya başlanan yapay zeka sistemlerine de konu içerisinde değinilerek sonuç kısmı ile tamamlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, the protection of personal data holds critical importance, particularly in the field of human resources management. Human resources practices and personal data protection law intersect at many points in terms of their historical development, the contexts in which they emerged, and their implementation principles. Personal data such as personnel records, health information, and performance evaluations are collected and processed by HR departments. In the context of international competition, data obtained from employees have become strategically valuable. With the digitalization, the volume and intensity of information and data have increased significantly. However, in the face of this data intensity, the key to organizational success lies in selecting and using the right data effectively. At this point, the human resources department emerges as the central discipline. In their data processing activities, HR units must comply not only with national legislation but also with international data protection standards. In this study, which discusses the challenges regarding the protection of personal data in the field of human resources, the entire process —from the employee's application to the termination of employment— will be explained in detail. In the first chapter, the concepts of human resources and personal data will be defined and their historical development will be presented, focusing on their relationship, interaction, and significance within the scope of personal data protection law. The second chapter will examine the impact of personal data protection law on human resources, addressing topics such as data profiling in HR processes, HR data management, and the effects of legal regulations on HR management. In the third chapter, the scope of application of the legal provisions on the protection of personal data within human resources will be examined, encompassing the processing and collection of personal data, the processing of personal data during the course of the employment relationship, and the processing of personal data upon its termination. The fourth chapter will address the storage, transfer, and destruction of data. Furthermore, the study will incorporate a discussion on the recent integration of artificial intelligence systems into human resources processes, and will conclude with a final evaluation.