Alternatif finansal endekslerde performansı etkileyen faktörlerin tespiti: S&P Kensho Demokratikleşmiş Bankacılık Endeksi üzerine bir inceleme
An analysis of factors influencing performance in alternative financial indices: Evidence from the S&P Kensho Democratized Banking Index
- Tez No: 963758
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE DEMİRKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: S&P Kensho Demokratikleşmiş, Bankacılık Endeksi, Bitcoin, VAR, Granger Nedensellik, Altın, DXY, S&P Kensho Democratized Banking Index, Bitcoin, Vector Autoregression, Granger Causality, Gold, DXY
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde finansal piyasalar hızlı bir dönüşüm içerisindedir ve alternatif finansal araçlar yatırımcılar için yeni fırsatlar sunmaktadır. S&P Kensho Alternatif Finans Endeksi, alternatif finans sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin performansını ölçen önemli bir göstergedir. S&P Kensho Demokratikleşmiş Bankacılık Endeksi, bankacılık sektöründeki dönüşümü ve teknolojik yenilikleri yansıtan özel bir borsa endeksidir. Bu endeks, finansal hizmetlerin daha erişilebilir, şeffaf ve teknolojiyle desteklenmiş bir şekilde sunulmasını sağlayan şirketleri izlemek amacıyla oluşturulmuştur. Özellikle geleneksel bankacılığı dönüştüren fintech (finansal teknoloji) şirketleri bu endeksin odak noktasıdır. Bu çalışmanın amacı, S&P Kensho Demokratikleşmiş Bankacılık Endeksi performansını etkileyen faktörleri belirlemek ve bu faktörlerin endeks üzerindeki etkisini analiz etmektir. Özellikle kripto para fiyatları, altın, ABD Dolar Endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizi analize dahil edilen değişkenlerdir. Veri seti 2015 Mart – 2024 Aralık dönemini kapsamaktadır. Çalışmada özellikle; kripto para fiyatları, altın, ABD Dolar Endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizi değişkenlerinin, S&P Kensho Demokratikleşmiş Bankacılık Endeksi incelemek için VAR modeli kullanılmıştır. VAR modeli, değişkenler arasındaki ilişkinin etki-tepki ve varyans ayrıştırma analizi ile incelenebilmesine fırsat vermektedir. Çalışmada ayrıca VAR modeline dayalı Granger Nedensellik Testi de kullanılmıştır. Analizden elde edilen sonuçlar, özellikle Bitcoin fiyatlarında meydana gelen bir birimlik şokun, S&P Kensho Demokratikleşmiş Bankacılık Endeksini dördüncü döneme kadar pozitif etkilediğini ve bu dönemden itibaren endeksin denge değerine ulaştığını göstermektedir. Bununla birlikte S&P Kensho Demokratikleşmiş Bankacılık Endeksi'nde meydana gelen bir birimlik şok Bitcoin değişkenini dördüncü döneme kadar pozitif etkilemektedir. Bu sonuçlar iki değişken arasında karşılıklı ve kısa vadeli pozitif etkiler olduğunu, ancak bu etkilerin zamanla azalarak dengeye ulaştığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Financial markets are undergoing rapid transformation today, and alternative financial tools are offering new opportunities for investors. The S&P Kensho Alternative Finance Index is an important indicator that measures the performance of companies operating in the alternative finance sector. The S&P Kensho Democratized Banking Index is a specialized stock market index that reflects the transformation and technological innovations in the banking sector. This index was created to track companies that enable financial services to be provided in a more accessible, transparent, technology-enabled format. In particular, fintech (financial technology) companies that are transforming traditional banking are the focus of this index. The purpose of this study is to identify the factors affecting the performance of the S&P Kensho Democratized Banking Index to analyze the impact of these factors on the index. Specifically, cryptocurrency prices, gold, the US Dollar Index, the US 10-year Treasury yield are included as variables in the analysis. The data set covers the period from March 2015 to December 2024. In the study, a VAR model was used to examine the S&P Kensho Democratized Banking Index, particularly the variables of cryptocurrency prices, gold, the US Dollar Index, the US 10-year bond yield. The VAR model allows for the examination of the relationship between variables through impact-response and variance decomposition analysis. In particular, it shows that a one-unit shock in Bitcoin prices had a positive effect on the S&P Kensho Democratized Banking Index until the fourth period, after which the index reached its equilibrium value. However, a one-unit shock in the S&P Kensho Democratized Banking Index positively affects the Bitcoin variable until the fourth period. These results reveal that there are reciprocal and short-term positive effects between the two variables, but these effects decrease over time and reach equilibrium.