Sağlık işletmelerinde örgüt ikliminin motivasyon ile ilişkisi üzerine araştırma: Bir kamu örneği
Organizational climate in healthcare businesses research on the relationship between motivation: A public example
- Tez No: 963759
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık İşletmeleri, örgüt kültürü, motivasyon, Health Enterprises, organizational culture, motivation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma ile karmaşık bir yapıya sahip olan sağlık işletmelerinin, günümüzün önemli gelişmelerinden olan örgütsel ve çalışan motivasyonun gelişmelerin etkisi ile sağlık çalışanlarının, çalıştıkları kurumlara karşı oluşan tutum ve davranışları, örgüt içerisinde kazandıkları kimliği kurumları ile bağdaştırılmasındaki rolünün ölçülmesi hedeflenmektedir. Çalışmanın kapsamında sağlık çalışanlarının tutum, davranış ve kazandıkları kimliklerin, çalıştıkları kurumların mevcut durumlarının farkına varılmasına ve geleceğe rasyonel bir bakış açısı ile bakmaya katkı sağlayacaktır. Örgüt iklimi, çalışanlar tarafından algılanan örgüt içerisindeki genel hava, atmosfer biçiminde tanımlanabilir. Örgüt içerisindeki mevcut ortamın çalışanlar tarafından değerlendirilmesi ve olması gereken ile karşılaştırılması sonucunda ise iş tatmini kavramı ortaya çıkmaktadır. Örgüt iklimi ve iklimin çeşitli düzeylerdeki etkilerinin örgütsel davranış alanındaki araştırmacıların ilgisini çeken bir konudur. Bu çalışmanın üç ana amacı bulunmaktadır. Bunlar; örgüt iklimi algısının katılımcıların demoŞekil özellikleri ile ilişkisinin incelenmesi, motivasyon algısının katılımcıların demoŞekil özellikleri ile ilişkisinin incelenmesi ve örgüt ikliminin motivasyon üzerinde etkisi olup olmadığının incelenmesi şeklinde ifade eder. Bu amaçla oluşturulan anket formu kamu sağlık çalışanlarına uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular örgüt iklimi ve motivasyon ile bazı demoŞekil özellikler arasında ve örgüt iklimi ile motivasyon arasında anlamlı ilişki olduğunu göstermektedir. Günümüzde işletmelerin örgüt iklimi aracılığıyla çalışanların motivasyonlarını arttırmaya çalışması kendilerine büyük avantajlar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
With this study, it is aimed to measure the role of healthcare enterprises, which have a complex structure, in reconciling the organizational and employee motivation, which are important developments of today, with the impact of developments and the attitudes and behaviors of healthcare workers towards the institutions they work in, the identity they have gained within the organization with their institutions. At the same time, within the scope of the study, it will contribute to the awareness of the attitudes, behaviors and identities of health workers, the current situations of the institutions they work in, and to look at the future with a rational perspective. Organizational climate can be defined as the general atmosphere and atmosphere perceived by employees within the organization. The concept of job satisfaction emerges as a result of evaluating the current environment within the organization by employees and comparing it with what it should be. Organizational climate and the effects of climate at various levels seem to be a subject that attracts the attention of researchers in the field of organizational behavior. These; It can be expressed as examining the relationship between organizational climate perception and the demographic characteristics of the participants, examining the relationship between motivation perception and the demographic characteristics of the participants, and examining whether organizational climate has an effect on motivation. The questionnaire form created for this purpose was applied to public health workers. The findings obtained as a result of the research showed that there is a significant relationship between organizational climate and motivation and some demographic characteristics, and between organizational climate and motivation.