Essays on participation finance system and stock market analysis
Katılım finans sistemi ve pay piyasası analizleri üzerine denemeler
  1. Tez No: 905121
  2. Yazar: ERDİ BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RABİA AKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım finans sistemi, Paradigma değişimi, Postmodern portföy teorisi, Portföy optimizasyonu, Volatilite tahmin modelleri, Borsa İstanbul, Participation finance system, Paradigm shift, Postmodern portfolio theory, Portfolio optimization, Volatility forecasting models, Borsa Istanbul
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Alternatif bir model olarak katılım finans sistemi son dönemde Türk bankacılık sektörü ve sermaye piyasalarında kayda değer bir varlık ve fon büyüklüğüne erişmiş ve farklı kesimlerdeki piyasa katılımcılarının ilgisini çekmiştir. Ayrıca akademik düzeyde çok sayıda teorik ve ampirik çalışmaya konu edilmiştir. Dünyada giderek belirginleşen, temelinde ekonomik ve finansal başarısızlıkların yer aldığı model ve sistem arayışları konvansiyonel yaklaşım ve uygulamalarını gözden geçirmeye zorlamaktadır. Diğer bir deyişle, ekonomide ve modern finansta ana akım paradigma değişmektedir. Farklı düşünce sistematiğine sahip yaklaşımların her biri finansta yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu ifade etmektedir. Bu bağlamda ilk makalede finansın değişen paradigması alternatif yaklaşımlar çerçevesinde incelenmiştir. Finansın yönünü değiştiren teorik ve uygulamadaki yaklaşımlar postmodern finans düşüncesi olarak kavramsallaştırılmış; etik, sosyal ve sorumlu finans, iyi finans, İslami finans, insani finans ve alternatif finans başlıkları altında kavramsal bir inceleme yapılmıştır. Ayrıca makalede katılım finans sistemi tanıtılmış, temel prensipleri ve uygulama alanları açıklanmıştır. Buna ek olarak, Türkiye'de katılım finans sisteminin geleneksel sistem içerisindeki işlevi ve gelecek perspektifi değerlendirilmiş ve tartışılmıştır. Sonuç olarak katılım finans sisteminin belirli sınırlılıklara sahip olmakla birlikte finansın değişen paradigmasıyla uyumlu, kendine özgü ve farklı bileşenleri barındıran bir model olma özeliği taşıdığı düşünülmektedir. İkinci makalede katılım pay piyasasında ampirik bir uygulama yapılmıştır. Makalede Borsa İstanbul Katılım 30 endeksinde yer alan pay senetleri kullanılarak postmodern portföy teorisine dayalı alternatif bir ağırlık belirleme stratejisi önerilmiştir. Makalede optimizasyon yöntemine dayalı iki farklı yaklaşım benimsenmiştir. Birincisi Modern Portföy Teorisiyle uyumlu Sharpe oranı maksimizasyonuna dayalı ağırlık belirleme yaklaşımıdır. İkincisi Postmodern Portföy Teorisiyle uyumlu Sortino oranı maksimizasyonuna dayalı yaklaşımdır. Her iki optimizasyondan elde edilen ağırlıklar kullanılarak Sharpe ve Sortino portföyleri oluşturulmuş ve portföyler getiri performansı açısından birbiriyle, eşit ağırlıklı portföyle ve pazar endeksi olarak analize dahil edilen Katılım 30 endeksiyle karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak kullanılan tekniklerin alternatif bir yatırım stratejisi olarak uygulanabilir olduğu düşünülmektedir. Üçüncü makalede ise Borsa İstanbul'daki katılım ve konvansiyonel endekslerde volatilite tahminini içeren ampirik bir uygulama yapılmıştır. GARCH, TGARCH, EGARCH, APARCH ve EGARCH-M modellerinin kullanıldığı çalışmada model parametreleri tahmin edilerek yorumlanmış ve serilerin volatilite özelikleri incelenmiştir. Ayrıca örneklem dışı dönem için volatilite öngörümlemesi yapılmış ve tahmin modellerinin gün içi beş dakikalık verilerle hesaplanan gerçekleşen volatiliteyi açıklama gücü test edilmiştir. Bu amaçla regresyon denklemleri çözülmüş ve belirlilik katsayılarına (R-kare) göre gerçekleşen volatiliteyi en iyi tahmin eden modelin EGARCH olduğu görülmüştür. Ayrıca Katılım 30 endeksi için diğer endekslerden farklılaşan sonuçlar elde edilmiştir. Üç makaleden oluşan bu tez çalışmasının katılım finans sistemine ilişkin literatüre hem teorik hem de ampirik olarak katkı sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
As an alternative model, the participation finance system has recently achieved substantial asset and fund sizes in capital markets and the Turkish banking sector. This model has attracted participants from various market segments and has been examined in numerous theoretical and empirical studies. The search for models and systems resulting from economic and financial failures, which are becoming increasingly evident worldwide, necessitates a review of the conventional approaches and practices. In other words, the mainstream paradigm is changing. Each approach, with different thought systematics, advocates the implementation of a new financial framework. In this context, the first essay examines the changing paradigm of finance within the framework of alternative approaches. Theoretical and practical approaches that have changed the direction of finance have been conceptualized as postmodern finance. A conceptual review is conducted under the headings of ethical, social, and responsible finance, good finance, Islamic finance, humanitarian finance, and alternative finance. This essay also introduces the participation finance system and explains its fundamental principles and practices in the Turkish finance system. In addition, the function of the participation finance system in conventional finance in Türkiye and its future perspectives are evaluated and discussed. The essay concludes although the participation finance system has certain limitations, it is a model compatible with the changing paradigm of finance and has its own characteristics and remarkable components. The second essay presents empirical research on the stock market in a participation finance system. It proposes an alternative weighting strategy based on postmodern portfolio theory using Borsa Istanbul Participation 30 Index stocks. The study includes two optimization processes. The first is a weighting strategy based on Sharpe ratio maximization in accordance with Modern Portfolio Theory. The second approach is based on Sortino ratio maximization in line with Postmodern Portfolio Theory. The Sharpe and Sortino portfolios are constructed using weights and compared in terms of return performance. In addition, equally weighted portfolios and market indices were included in the comparison. Consequently, these techniques are applicable as alternative investment strategies. The third essay presents empirical research on volatility forecasting for participation and conventional indices in Borsa Istanbul. The GARCH, TGARCH, EGARCH, APARCH, and EGARCH-M models were used, model parameters were estimated, and the volatility characteristics of the series were analyzed. In addition, volatility forecasting was conducted for the out-of-sample period. Regression equations were solved to analyze the explanatory power of the models for realized volatility, calculated using intraday five-minute data. The model that best predicts volatility according to R-squared coefficients was found to be the EGARCH model. In addition, the findings indicate important results in favor of the Participation 30 Index. This thesis, which consists of three essays, is expected to contribute to the literature on the participation finance system, both conceptually and empirically.