Behiç Ak'ın hikâyelerinin duyarlık eğitimi açısından incelenmesi
Examination of Behiç Ak's stories in terms of sensitivity education
  1. Tez No: 963760
  2. Yazar: KÜBRA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Behiç Ak, çocuk, çocuk edebiyatı, duyarlık, duyarlık eğitimi, Behiç Ak, child, children's literature, sensitivity, sensitivity education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Çocuk edebiyatı eserlerinin amacı çocuklara öğretmekten çok, insana ve yaşama ilişkin duyarlıklar kazandırmaktır. Yazınsal nitelikli yapıtlar bu amaca iletilerin sezdirme gücüyle ulaşır. Çocuk edebiyatı yapıtları, çocukların duyarlık eğitimlerinde kullanılan aktif araçlardır. Çocuk edebiyatı yapıtları, çocuğun dünyasına seslenerek çocuğun duyarlı bir birey olarak yetişmesine katkı sağlar. Kitaplar aracığıyla çeşitli alanlarda duyarlık edinen çocuk, toplumda sağlıklı bir birey olabilmektedir. Çocuk edebiyatı ile duyarlık eğitimi arasındaki ilişki göz önünde bulundurulduğunda eserlerin duyarlık eğitimi açısından incelenmesinin önemi ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada Behiç Ak'ın hikâyeleri duyarlık eğitimi açısından incelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Doküman incelenmesi ile elde edilen veriler betimsel çözümleme tekniği ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda Behiç Ak'ın“Gülümseten Öyküler Dizisinde”yer alan hikâye kitaplarında 38 duyarlık kategorisinden 36'sının farklı oranlarda bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışmada incelenen kitapların çocuğu farklı konularda duyarlı kılacağı sonucuna varılmıştır. İncelenen kitapların duyarlık alanları açısından zengin olması çocukların duyarlık eğitimlerinde kullanabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of children's literature works is to provide children with sensitivities about people and life rather than teaching them. Literary works achieve this goal through the power of conveying messages. Works of children's literature are active tools used in children's sensitivity training. Works of children's literature speak to the child's world and contribute to the child's growth as a sensitive individual. A child who acquires sensitivity in various areas through books can become a healthy individual in society. Considering the relationship between children's literature and sensitivity education, the importance of examining the works in terms of sensitivity education becomes evident. In this study, Behiç Ak's stories were examined in terms of sensitivity education. Document review, one of the qualitative research methods, was used in the study. The data obtained by examining the document was analyzed using the descriptive analysis technique. As a result of the study, it was determined that 36 of 38 sensitivity categories were found in different proportions in the story books in Behiç Ak's“Smile-making Stories Series”. It was concluded that the books examined in the study would sensitize the child on different subjects. The fact that the books examined are rich in terms of sensitivity areas shows that children can use them in sensitivity training.