The relationship between attachment styles and grief after romantic separation: The mediating role of cyberstalking
Bağlanma stilleri ile romantik ayrılık sonrası yas arasındaki ilişki: Siber takibin aracı rolü
  1. Tez No: 963846
  2. Yazar: ZEYNEP BÜŞRA KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA UYAR SUİÇMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, siber takip, yas, romantik ayrılık, kaygılı bağlanma, Attachment styles, cyberstalking, grief, romantic separation, anxious attachment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Dijital teknolojiler sosyal etkileşimlere giderek daha fazla entegre hale geldikçe, siber takip gibi problemli davranışlar da daha yaygın ve çok yönlü hale gelmektedir. Bu bağlamda, bu çalışma, yetişkin bağlanma stilleri ile romantik ayrılık sonrası yaşanan yas arasındaki ilişkide, romantik partneri siber takip etmenin aracı rolünü incelemiştir. Çalışma, son 3 ila 6 ay içinde romantik bir ayrılık yaşamış ve şu anda romantik bir ilişki içinde olmayan, yaşları 18 ile 45 arasında değişen 294 birey (M = 23.50, SD = 4.29) ile yürütülmüştür. Katılımcılar, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II), Yakın İlişkilerde Sibertakip Ölçeği (YİSÖ), Ayrılık Sonrası Yas Ölçeği (ASYÖ), ve bir demografik bilgi formunu doldurmuşlardır. Sonuçlara göre, kaygılı bağlanma, daha yüksek düzeyde siber takip davranışlarını anlamlı şekilde yordarken; kaçıngan bağlanma, siber takip davranışlarını anlamlı bir şekilde yordamamıştır. Ayrıca, siber takip davranışları, romantik ayrılık sonrası yaşanan yas düzeylerini anlamlı şekilde yordamıştır. Aracılık analizleri, siber takip davranışlarının, kaygılı bağlanma ile romantik ayrılık sonrası yas arasındaki ilişkide kısmi aracılık ettiğini göstermiştir. Bu bulgular, terk edilme korkusu ve yakınlık ihtiyacıyla hareket eden kaygılı bağlanma eğilimindeki bireylerin, ilişki sırasında ya da sonrasında dijital gözetim davranışlarına yönelme eğiliminde olabileceğini öne süren kuramsal varsayımlarla örtüşmektedir. Bu tür dijital davranışlar, duygusal çözüm sürecini engelleyebilir ve yas sürecini yoğunlaştırabilir. Kaçıngan bağlanma eğilimindeki bireyler siber takibe daha az başvursalar da, duygusal kopukluk veya sosyal geri çekilme gibi alternatif mekanizmalar yoluyla yas sürecini yaşayabilirler. Yazarın bilgisi dahilinde, bu çalışma, romantik ayrılık sonrası yas ile yetişkin bağlanma stilleri arasındaki ilişkide romantik partneri siber takip davranışının aracı rolünü inceleyen ilk çalışmadır. Bu durum, günümüz ilişkilerinde dijital alışkanlıkların yas sürecindeki önemli rolünü kabul etmenin gerekliliğine işaret etmektedir. Bulgular, özellikle kaygılı bağlanma eğilimindeki bireyler için, bağlanma ile ilgili ihtiyaçlara ve dijital başa çıkma stratejilerinin geliştirilmesine odaklanan terapi müdahalelerinin uzun süren yas tepkilerini hafifletebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
As digital technologies become increasingly embedded in social interactions, problematic behaviors like cyberstalking are also becoming more common and multifaced. In this context, the present study investigated the mediating role of intimate partner cyberstalking in the relationship between adult attachment styles and grief after romantic separation. The study was conducted with 294 individuals aged between 18 and 45 (M = 23.50, SD = 4.29), who had experienced a romantic breakup within the past 3 to 6 months and were not currently in a romantic relationship. Participants completed The Experiences in Close Relationships- II (ECR- II), The Intimate Partner Cyberstalking Scale (IPCS), and The Grief After Separation Scale (GASS), along with a demographic information form. According to the results, anxious attachment significantly predicted higher levels of cyberstalking behaviors, while avoidant attachment did not significantly predict cyberstalking engagement. Furthermore, cyberstalking was found to significantly predict grief levels following romantic separation. Mediation analyses demonstrated that cyberstalking partially mediated the relationship between anxious attachment and grief after romantic separation. These findings align with theoretical assumptions suggesting that individuals with anxious attachment, driven by a heightened fear of abandonment and a desire for proximity, may engage in digital surveillance behaviors during or after the relationship. These behaviors, in turn, may hinder emotional resolution and intensify the grieving experience. Although avoidantly attached individuals were less likely to engage in cyberstalking, they may still process grief through alternative mechanisms such as emotional detachment or social withdrawal. As far as the author is aware, this study is the first to look into how intimate partner cyberstalking may act as a mediator in the relationship between grief after romantic separation and adult attachment styles. It highlights how crucial it is to acknowledge that digital habits play a big role in the grieving process in contemporary relationships. The results imply that long-lasting grieving reactions may be lessened by therapy therapies that target attachment-related needs and the development of digital coping mechanisms, especially for those with anxious attachment.