Silvan ve yöresı̇ndekı̇ halk ı̇nanışlarınındı̇nler tarı̇hı̇ açısından değerlendı̇rı̇lmesı̇
Evaluation of folk beliefs in Silvan and its regions within the perspective of the history of religions
  1. Tez No: 963848
  2. Yazar: MUHAMMED ALİ BATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR KIYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Religion, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Silvan, Doğum, Evlenme, Cenaze, Ziyaret, Tabiat, İnanış, Dinler Tarihi, Silvan, Birth, Marriage, Funeral, Visitation, Nature, Belief, History of Religions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
“Silvan ve Yöresindeki Halk İnanışlarının Dinler Tarihi Açısından Değerlendirilmesi”adlı Çalışmamız, giriş, üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı, önemi, kapsamı ve yöntemi gibi metodolojik bilgilere yer verilmiş; ayrıca Silvan ilçesinin tarihi, coğrafi, idari, sosyal ve ekonomik yapısı tanıtılmıştır. Birinci bölümde, hayatın geçiş dönemleri olan doğum, evlilik ve ölümle ilgili halk inançları ele alınarak Dinler Tarihi açısından değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, Silvan'da bulunan ziyaret yerleri ve bu mekânlarla ilişkili inanışlar ile ritüeller incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise halk inanışlarıyla bağlantılı olarak ilçede görülen kültlere yer verilmiş ve bunlar Dinler Tarihi bağlamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study, entitled“An Evaluation of the Folk Beliefs in Silvan and Its Vicinity from the Perspective of the History of Religions”, is composed of an introduction and three chapters. The introduction presents methodological information such as the subject, purpose, significance, scope, and method of the research, as well as an overview of the historical, geographical, administrative, social, and economic characteristics of the district of Silvan. The first chapter addresses folk beliefs related to the transitional periods of life—birth, marriage, and death—and evaluates them from the perspective of the History of Religions. The second chapter examines pilgrimage sites located in Silvan and the beliefs and rituals associated with these places. The third chapter focuses on the cults observed in the district in connection with folk beliefs and evaluates them within the framework of the History of Religions.