Süpervizör geri bildirimi ile psikolojik danışma öz-yeterliği, süpervizyon memnuniyeti, süpervizyonda kendini açma arasındaki ilişkiler: Bir model testi
The relationships between supervisory feedback and counseling self-efficacy, supervisory satisfaction, self-diclosure in supervision: A model test
  1. Tez No: 963892
  2. Yazar: ASLIHAN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL MEYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Etkili süpervizör geri bildirimi, Psikolojik danışma öz-yeterliği, Süpervizyon çalışma uyumu, Süpervizyonda kendini açma, Süpervizyon memnuniyeti, Effective supervisory feedback, Counseling self-efficacy, Self-disclosure in supervision, Supervisory satisfaction, Supervisory working alliance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu araştırmanın amacı, Bireyle Psikolojik Danışmanlık Uygulaması (BPDU) dersini alan psikolojik danışman adaylarının süpervizör geri bildirimi ile psikolojik danışma öz-yeterliği, süpervizyon memnuniyeti ve süpervizyonda kendini açma arasındaki ilişkide süpervizyon çalışma uyumunun aracı rolü ile cinsiyet uyumu, süpervizyon oturum sayısı, mesleki kimlik ve değerlerin düzenleyici rolünün incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde öğrenim gören 1004 psikolojik danışman adayı oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak; Demografik Bilgi Formu (DBF), Etkili Süpervizör Geri Bildirim Ölçeği (ESGBÖ), Süpervizyon Çalışma Uyumu Envanteri-Kısa Formu (SÇUE-KF), Psikolojik Danışma Öz-Yeterlik Ölçeği (PDÖÖ), Süpervizyon Memnuniyeti Ölçeği (SMÖ), Süpervizyonda Kendini Açma Ölçeği (SKAÖ), Revize Edilmiş Mesleki Kimlik ve Değerler Ölçeği (R-MKDÖ) kullanılmıştır. Araştırmada, değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayıları hesaplanmıştır. Bununla birlikte, etkili süpervizör geri bildirimi ile psikolojik danışma öz-yeterliği, süpervizyon memnuniyeti ve süpervizyonda kendini açma arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkiler (süpervizyon çalışma uyumu aracılığıyla) ile bu ilişkilerde cinsiyet uyumu, süpervizyon oturum sayısı ve mesleki kimlik ve değerlerin düzenleyici rolleri test edilmiştir. Elde edilen bulgular, etkili süpervizör geri bildirimi ile süpervizyon çalışma uyumu, psikolojik danışma öz-yeterliği ve süpervizyon memnuniyeti değişkenleri arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı ilişkiler bulunduğunu, etkili süpervizör geri bildiriminin süpervizyon çalışma uyumu aracılığıyla psikolojik danışma öz-yeterliği ve süpervizyon memnuniyeti üzerinde dolaylı etkilere sahip olduğunu, bu dolaylı etkilerin mesleki kimlik ve değerler tarafından düzenlendiğini göstermiştir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, ilgili alanyazın ışığında tartışılmış, süpervizörlere ve gelecek çalışmalar için araştırmacılara çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of supervisory working alliance and the moderating role of gender match, number of supervision sessions, professional identity and values in the relationship between supervisory feedback and counseling self-efficacy, supervisory satisfaction, and self-disclosure in supervision among counselor trainees who take the Individual Counseling Practicum (ICP) course. The sample of the study consists of 1004 counseling psychology trainees taking the ICP courses at various universities in Turkey during the 2023-2024 academic year. As instruments, the Demographic Information Form (DIF), The Effective Supervisory Feedback Scale (ESFS), Supervisory Working Alliance Inventory (BSWAI-T), Counselor Activity Self-Efficacy Scales (CASES), Supervisory Satisfaction Questionnaire (SSQ), Supervisee Disclosure in Supervision Scale, the Professional Identity and Values Scale (PIVS) were used. In the study, Pearson Product-Moment Correlation Coefficients were used to examine the relationships between variables. In addition, the direct and indirect relationships (via supervisory working alliance), between effective supervisory feedback and counseling self-efficacy, supervisory satisfaction, and self-disclosure in supervision were tested, along with the moderating roles of gender match, the number of supervision sessions, and professional identity and values in these relationships.The findings indicated that effective supervisory feedback had positive and moderate significant relationships with supervisory working alliance, counseling self-efficacy, and supervisory satisfaction, and effective supervisory feedback had indirect effects on counseling self-efficacy and supervisory satisfaction via supervisory working alliance, and these indirect effects were moderated by professional identity and values. The findings of this study were discussed considering the relevant literature, and various recommendations were provided for supervisors and researchers for future studies.