Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde eğitim harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisi: Panel veri analizi
Relationship between education expendituresand economic growth in developed anddeveloping countries: Panel data analysis
  1. Tez No: 963903
  2. Yazar: AKIN ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METEHAN YILGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Harcamaları, Ekonomik Büyüme, Gelişmekte Olan Ülkeler, Gelişmiş Ülkeler, Panel Veri Analizi, Developed Countries, Developing Countries, Economic Growth, Education Expenditures, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, eğitim harcamalarının ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler bağlamında analiz etmektedir. Eğitim, bireylerin yeteneklerini geliştirerek ve iş gücünün kalitesini artırarak ekonomik büyümeye katkı sağlar. Ancak, bu etkinin büyüklüğü ve niteliği, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Araştırma kapsamında, farklı gelişmişlik düzeylerine sahip ülkelerin eğitim harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkileri, panel veri analizi kullanılarak incelenmiştir. Analizde, eğitim harcamalarının yanı sıra, diğer makroekonomik değişkenler de kontrol edilerek daha sağlıklı sonuçlara ulaşılması hedeflenmiştir. Elde edilen bulgular, eğitim harcamalarının genel olarak ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Gelişmiş ülkelerde, eğitim harcamalarının etkisi daha çok ileri teknoloji ve yenilikçilik üzerinden gerçekleşirken, gelişmekte olan ülkelerde temel eğitim düzeyinin yükseltilmesi ve iş gücünün kalitesinin artırılması yoluyla etkili olmaktadır. Ayrıca, eğitim harcamalarının verimliliği ve etkin kullanımı, ekonomik büyümeyi artırmada kritik bir rol oynamaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma, eğitim harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki önemini vurgulamakta ve politik yapıcılara, eğitim politikalarını geliştirirken dikkate almaları gereken önemli bulgular sunmaktadır. Eğitim harcamalarının artırılması ve bu harcamaların etkin bir şekilde yönetilmesi, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için sürdürülebilir ekonomik büyüme hedeflerine ulaşmada hayati bir öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the relationship between education expenditures and economic size in the context of developed and developing countries. Education contributes to economic growth by improving the skills of individuals and increasing the quality of the labor force. However, the magnitude and quality of this effect may vary depending on the level of development of countries. In this study, the effects of education expenditures on economic growth in countries with different levels of development are analyzed using panel data analysis. In the analysis, in addition to education expenditures, other macroeconomic variables are also controlled to reach more reliable results. The findings indicate that education expenditures generally have a positive impact on economic growth. In developed countries, the effect of education expenditures is mostly realized through advanced technology and innovation, while in developing countries it is effective through raising the level of basic education and improving the quality of the labor force. Moreover, efficiency and effective utilization of education expenditures play a critical role in boosting economic growth. In conclusion, this study emphasizes the importance of education expenditures on economic growth and provides important findings for policymakers to consider when developing education policies. Increasing education expenditures and managing these expenditures effectively are vital to achieving sustainable economic growth targets for both developed and developing countries.